Keresés

Üzenőfal

Utolsó üzenet: 1 hét, 1 nap .
  • guest_6317: Volt FSV-sek jelentkezzetek! betanna@gmail.com Mindenkit szeretettel várok. Van Messenger felületünk is: FSV Kollégák néven
  • guest_6317: Köszönöm a volt FSV dolgozók találkozójáról a hírek, események fülön feltett elképzelést és kérést. Köszönöm, ha a szervezéssel kapcsolatban régi kollégáim segítenek, megadják saját elérhetőségüket, vagy akéár azookét, akikkel kapcsolatban vannak. Akik eddig csatlakoztak, nagy örömmel vették a kezdeményezésünket. Már 200 kolléga neve, többnek e-mail cím
  • Bakospek: Dunavarsányban üzemképes 400 nem-es sütőüzem családi házzal eladó. Érd: 06703302737
  • gyurcsi30: Fagyasztott pékáruk fóleg a leveles termékek fejlesztésében is nagy tapasztalattal rendelkezem.Keressenek bátran.+36306531320
  • gyurcsi30: Pékségeknek új tsvájci ill. ausztriai termékeket mutatnék a hejszinen telepiteném is teljes technológiával és folyamatos támogatással.+3630653120 gyurcsi30@freemail.hu
  • guest_2925: Kézműves édesipari műhely, bérgyártást vállal. 06-20 582 0128
  • guest_8050: Van valami betoltendő muka lehetöség
  • guest_5858: kösz csabap gépkönyv ügyben
  • Pataki Zoltan: Nemetorszagba pekmestelevelerl rendelkezö munkavallalot keresünk, teljes munkaidös nemet bejelentessel. jelentkezni a patakizoltan70@gmail.com e-mail cimre
  • csabap: Sütőipari gépek-dinasztia kiadó.Itt nézd meg!
  • csabap: Sütőipari gépek- dinasztia kiadó. Itt nézd meg!
  • guest_2081: gépkönyvet keresek rotációs kiflisodróhoz!
  • HORVATH A: Végleges csótányirtás garanciával, egyetlen színtelen, szagtalan kezeléssel, 14 sütőipari üzem referenciájával. Nem igaz, hogy nem kiirtható! Van megoldásunk. Komplett HACCP/IFS dokumentációval, hazai KFT. További infó: csotanykommando.hu, 70/666-44-77.
  • Kovács Zsolt: Egy bizonyos kenyérféleség üzemi előállítását célzó technológia leírás magyarról németre való precíz fordítását vállalja valaki? zsoltkovacs113@gmail.com
  • f_n_adrienn_whc: Kedves Tagok! Gyártástechnológus és telepvezető helyettes pozícióba keresek kollégát sütőipari ügyfelemhez. Részletek végett elérhetőség: +36306982464; franknagy.adrienn@whc.hu. A munkakörökről: http://goo.gl/oc7nqo és http://goo.gl/F4DLso oldalakon.
  • guest_5799: hali
  • Mattom: Cukrászati gyártó, minőségi, házi jellegű, kimért egyedi termékekkel viszonteladókat keres. Elsősorban Jász Nagykun Szolnok Megyéből. Érd: 06309925119
  • guest_7962: Nagy Zsuzsannak : Fel tettem
  • Nagy Zsuzsánna: Remek válasz az Index cikkére. Ezt kitehetnéd András a Facebookra is.
  • guest_9180: Pékségeknek segitek új termékek pl. burek előállitásában, pékek betanitásában, gyártmánylapok, anyagszükséglet elkészitésében, valamint nyomonkövetés, raktárkészlet lekisérésésére szükséges táblázatok kidolgozása. Új tehnológiák bevezetése. Elérhetőségem esterpetrovic@gmail.com vagy +381 63 8574535
  • guest_9180: Pékségekben uj termékek mint pl a burek megtanitom a tehnologiai folyamatot ,a termék elkészitését, anyagszükségletet,gyártmánylapot,a nyomonkövetéshez szükséges adatok renszerezését, raktárkövetést, uj termékek betanitását, folyamatos tehnol
  • guest_2709: Adel nevű felhasználónak: a felülírt címre nem lehetett küldeni. Itt az én elérhetőségem: chubby80@upcmail.hu várom válaszát deutsche backer
  • guest_3222: karlbeer@karlbeer.kom kérem hivjon a munkával kapcsoladban 0630 4150062
  • guest_3222: BESZÁLLITANÁNK 1 T ZÁRT DOBOZOS JÁRMÜVEL SANJUAN KFT .0630 4150062
  • guest_7593: Jelenlegi is működő kisüzemi pékség részére keresek olyan beszállítót, aki az alapanyagok beszállítása mellett a technológiák kialakításában is segítséget tud nyújtani. A tsandard termékek mellett egy prémium termékcsalád bevezetése is cél. Kapcsolatfelvétel: karlbeer@karlbeer.com Üdvözlettel, Karl Ákos
  • Adel_euJOBS: Németországba keresünk szakmai tapasztalattal rendelkező pékeket és cukrászokat. További kérdésekkel kérlek forduljanak hozzám az adel.orosz@eujobs.hu e-mail címen. Üdvözlettel: Orosz Adél
  • átlagvásÃ: Szombathely, Szűrcsapó u. 23. Zalaco üzlet 24-én karácsonykor 11:20-kor. Értem én, hogy nagyon kevés bérért vannak alkalmazva az eladók, és nem érdekeltek az értékesítésben, mert azt a kevés pénzt így is-úgy is hazaviszik ha végigbeszélgetik a napot akkor is, de a Zalaco megengedheti azt magának, hogy az eladó kinevesse gúnyosan a vevőt, aki beiglit akar venni (urambocs
  • guest_2627: Üdvözlöm! A guest 9222 kérdése csabap nevű felhasználótól. Békés megye
  • guest_9222: Helyileg hol?
  • guest_2627: Élelmiszertechnológus végzettségű, sütőüzemi tapasztalatú. Pályázati tanácsadással foglalkoztam. Képesítés: sütő szak, bérügyintéző. Tevékenység: pékség, biztosítás. Várom érdeklődését!



Galéria

Szaklap

Emlékezés egy 1979 évi sütőipari termékbemutatóról
2011. Január 18. Kedd, 13:12

altalt"Kenyerünk java" címmel Szemere Katalin 2011. január 15.-én megemlékszik egy kép apropóján az 1979 évi iparági termékbemutatóról. Az írás és a kép a nol.hu Kultúra rovatában vasárnaponként megjelenő Képmentő-sorozat egy darabja. A szerző a Népszabadság gazdag fotóarchívumából válogatott.

 

 

 

 

 

A Combino villamos széles ablakpárkányára pakolt ki két szelet kenyeret nemrég egy hajléktalan. Nejlonból szedte elő, egymáshoz csapkodta a két mértani pontossággal vágott szeletet. Úgy, mintha cipőtalpakat portalanítana. Akkurátusan elhelyezte újra az ablakban, majd műanyag flakonos sószórót kapott elő.

Összecsapta a két sós karéjt, harapott belőle egy nagyot, és leszállt a villamosról.

Ezek a szeletek kétszer olyan vastagok voltak, mint a három évtizeddel ezelőtti, Százados úti kenyérkóstolóra vágottak, viszont töredékei annak, amelyet egy háromkilós kenyérből lehet kanyarintani.

Őrült tempóban bővül manapság ugyanis egy pékséghálózat, ahol nemcsak a látvánnyal törődnek, hanem az alapanyagokkal, az ízzel és az állaggal is. Legnépszerűbb termékük a háromkilós kenyér, amelynél csak az okoz fejtörést, hogyan lehet normálisan felszelni.

Nem csak az ár, a kínálat is összehasonlíthatatlan a régi termékekkel. A Népszabadság 1979. május 16-án számolt be a Fővárosi Sütőipari Vállalat Százados úti gyárának kultúrtermében tartott első sütőipari termékbemutatóról. Az ember azt gondolná, egy „első” rendezvényen meg akar mutatkozni az egész, na jó, a fél szakma. Nos, csalódniuk kellett a látogatóknak és a szakembereknek is. Az ezer műhelyből összesen huszonnégyen küldték el „műveiket”.

Nem mondom, a zsűrinek azért akadt dolga azzal, hogy a beérkezett 108 kenyér-, péksütemény- és kalácsmintát pontozza, minősítse. Persze, soha rosszabbat, mint beleszagolni a friss kenyérbe, megnézni, mennyire morzsolódik, könnyű-e a tésztája, ropogós-e a héja, ízes-e a belseje. A látogatók az ítészek háta mögül gusztálgatták a kínálatot, és azon sóhajtoztak, bárcsak mindig ilyen szép termékek sorakoznának a polcokon is.

A legtöbb pontot a tiszaalpári Tiszatáj Tsz kétkilósa, a Dél-Pest megyei Sütőipari Vállalat ceglédi üzemének egykilós fehér kenyere és a Szolnok megyei Sütőipari Vállalat egykilós burgonyása zsebelte be. Külön kategóriában szemlézték a vizeszsemléket, a tejeskifliket, valamint a fonott és foszlós kalácsokat.

A Százados úti kenyérgyár már a múlté, tavaly lebontották az épületét: azt a helyet, ahol tíz éve még hatmillió kenyér került ki a kemencéből, fehér és félbarna, barna, rozsos, szezámos, kerek, hoszszú cipó, és hosszan elálló fajta. A cég vezérigazgatója azt mesélte 2000-ben egy interjúban, hogy feleannyi kenyér kel el naponta a budapesti boltokban, mint a nyolcvanas évek derekán. Ferenczy László azt állította, a gyárakban igenis lehetett jó kenyeret sütni, csak be kellett tartani a technológiai lépéseket, figyelni a kovász savfokára, a gondos munkára. Szerinte, ha a gyár vezetője ott volt, amikor készült a kenyér, onnan nem került ki ehetetlen termék.alt

A gyár már a múlté, de örömmel újságolhatjuk, hogy a tavalyi év elején a magyar pékválogatott elsöprő sikert aratott az olasz Club Arti Mestieri szervezte nemzetközi versenyen, Riminiben. Innovatív kenyér, díszmunka és sütemény kategóriákban is első díjat kaptak, így az összesített díjazásban legyőzték a másik kilenc ország profi csapatát. Innovatív kenyerük levél formájú, búzacsírával, fokhagymával és zöldfűszerekkel készült különlegesség volt.alt

A Százados úti kenyérgyár története a képgaléria/archivum menűpontban megtalálható

 
Webdesign: IRQ