Egyéb kategória

Megoldást jelent a lábfájdalmakra és gerincpanaszokra a talpbetét?

Ha talpbetétre van szükségünk, akkor azt ma már számos helyről beszerezhetjük: gyógyszertárakban, gyógyászati segédeszköz boltokban, sőt akár drogériákban is találhatunk különféle változatokat. Vannak köztük olyanok, amelyek hétköznapi viseletre készültek, és olyanok is, amelyeket kifejezetten sportoláshoz fejlesztettek ki. De honnan tudhatjuk, hogy melyik típus a legjobb a számunkra? Az alábbiakban többek között erre a kérdésre is választ ad Szabó Réka, a Sherlock Rehab gyógytornásza.

Sokat segíthet

A talpbetét használata főleg akkor indokolt, ha a fájdalom a láb strukturális elváltozása miatt jelentkezik. Ilyen például az úgynevezett boltozatos láb, amikor a lábközép nem, vagy csak kis felületen érintkezik a talajjal, ezért túlterheli a lábujjak és sarok területét. De strukturális elváltozás a bütyök vagy a kalapácsujj is – ezek vagy harántboltozat süllyedés miatt alakulnak ki, vagy öröklődő rendellenességek –, amelyek esetén szintén ajánlott a talpbetét használata.

A lúdtalp, azaz a hosszanti boltozat süllyedése is elég gyakori probléma. A kezelés függ az életkortól, az elváltozás mértékétől, valamint attól is, hogy okoz-e panaszt vagy sem. Kutatások igazolják, hogy a felnőttkori lúdtalp általában fájdalommentes és nem jár funkcionális következményekkel.

Mitől fájhat?

Lábfájdalom természetesen nem csak a fenti elváltozások miatt alakulhat ki. Gyakran egy korábbi boka-, vagy térdsérülés áll a háttérben, de akár műtét – például császármetszés, vakbélműtét – következménye is lehet, amely a kötőszöveti sérülés miatt évekkel később is panaszokat okozhat. Emellett érdemes tudni, hogy még belső szervi problémák is előidézhetnek lábfájdalmat.

Egy alapos, a teljes testet és az alsó végtag ízületeit is érintő vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy megtudjuk, van-e olyan funkcionális eltérés, amely fájdalomhoz vezet. Önmagában az, hogy talpbetétet hordunk, nem elegendő a panasz megszüntetéséhez.

Csökkenti a derékfájást?

A derékfájdalom sok esetben nincs összefüggésben a gerinc degeneratív elváltozásaival, az ok felderítése mindig összetett vizsgálatot igényel. Önmagában tehát a talpbetét segítségével nem tudjuk sem megszüntetni, sem megelőzni a derékfájást.

Milyen hatása van hosszú távon?

A talpbetét egy passzív eszköz, amelynek alkalmazása során nem változik jelentős mértékben az alsó végtagi izmok aktivitása, tehát valódi korrekciós hatást nem érhetünk el velük. Ezt igazolja az a kutatás is, amelynek során a szakemberek 80 személynél vizsgálták a talpbetétek és a torna hatását: arra voltak kíváncsiak, hogyan változik a fájdalom, valamint a lábboltozat helyzete.

A kísérleti alanyoknak lapos volt a lábboltozatuk, és legalább 3 hónapja fájt a lábuk. A jelentkezőket négy csoportra osztották, a csapatok különböző kezeléseken vettek részt: voltak, akik otthoni feladatokat kaptak, voltak, akik talpbetétet viseltek vagy gyógytornász által vezetett tornán vettek részt, és voltak, akiknél ez utóbbi két lehetőséget kombinálták. A felmérés eredményeit 4 és 12 hónap után elemezték ki a szakemberek. Ez alapján mind a négy csoportban jelentősen csökkent a fájdalom, azonban egyik csapatnál sem történt kiemelkedő változás a láb strukturális felépítését illetően. A kutatás eredménye alapján tehát, nincs összefüggés a fájdalom és a talpboltozat felépítése és biomechanikai működése között.

Összefoglalva:

  • A talpbetét nem alkalmas ízületi sérülések, derékfájás megelőzésére.
  • A lúdtalp gyakran teljesen panaszmentes, funkcionális következményekkel nem jár.
  • Kutatások igazolják, hogy a derékfájás ellen szinte biztosan nem jelent megoldást a talpbetét.
  • A derékfájás és az alsó végtagi ízületek panaszai során alapos kivizsgálás szükséges ahhoz, hogy a szakemberek megállapítsák a probléma forrását, valamint a kezelési módszert.

 

Szólj hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.