Keresés

Üzenőfal

Utolsó üzenet: 1 hét, 1 nap .
  • guest_6317: Volt FSV-sek jelentkezzetek! betanna@gmail.com Mindenkit szeretettel várok. Van Messenger felületünk is: FSV Kollégák néven
  • guest_6317: Köszönöm a volt FSV dolgozók találkozójáról a hírek, események fülön feltett elképzelést és kérést. Köszönöm, ha a szervezéssel kapcsolatban régi kollégáim segítenek, megadják saját elérhetőségüket, vagy akéár azookét, akikkel kapcsolatban vannak. Akik eddig csatlakoztak, nagy örömmel vették a kezdeményezésünket. Már 200 kolléga neve, többnek e-mail cím
  • Bakospek: Dunavarsányban üzemképes 400 nem-es sütőüzem családi házzal eladó. Érd: 06703302737
  • gyurcsi30: Fagyasztott pékáruk fóleg a leveles termékek fejlesztésében is nagy tapasztalattal rendelkezem.Keressenek bátran.+36306531320
  • gyurcsi30: Pékségeknek új tsvájci ill. ausztriai termékeket mutatnék a hejszinen telepiteném is teljes technológiával és folyamatos támogatással.+3630653120 gyurcsi30@freemail.hu
  • guest_2925: Kézműves édesipari műhely, bérgyártást vállal. 06-20 582 0128
  • guest_8050: Van valami betoltendő muka lehetöség
  • guest_5858: kösz csabap gépkönyv ügyben
  • Pataki Zoltan: Nemetorszagba pekmestelevelerl rendelkezö munkavallalot keresünk, teljes munkaidös nemet bejelentessel. jelentkezni a patakizoltan70@gmail.com e-mail cimre
  • csabap: Sütőipari gépek-dinasztia kiadó.Itt nézd meg!
  • csabap: Sütőipari gépek- dinasztia kiadó. Itt nézd meg!
  • guest_2081: gépkönyvet keresek rotációs kiflisodróhoz!
  • HORVATH A: Végleges csótányirtás garanciával, egyetlen színtelen, szagtalan kezeléssel, 14 sütőipari üzem referenciájával. Nem igaz, hogy nem kiirtható! Van megoldásunk. Komplett HACCP/IFS dokumentációval, hazai KFT. További infó: csotanykommando.hu, 70/666-44-77.
  • Kovács Zsolt: Egy bizonyos kenyérféleség üzemi előállítását célzó technológia leírás magyarról németre való precíz fordítását vállalja valaki? zsoltkovacs113@gmail.com
  • f_n_adrienn_whc: Kedves Tagok! Gyártástechnológus és telepvezető helyettes pozícióba keresek kollégát sütőipari ügyfelemhez. Részletek végett elérhetőség: +36306982464; franknagy.adrienn@whc.hu. A munkakörökről: http://goo.gl/oc7nqo és http://goo.gl/F4DLso oldalakon.
  • guest_5799: hali
  • Mattom: Cukrászati gyártó, minőségi, házi jellegű, kimért egyedi termékekkel viszonteladókat keres. Elsősorban Jász Nagykun Szolnok Megyéből. Érd: 06309925119
  • guest_7962: Nagy Zsuzsannak : Fel tettem
  • Nagy Zsuzsánna: Remek válasz az Index cikkére. Ezt kitehetnéd András a Facebookra is.
  • guest_9180: Pékségeknek segitek új termékek pl. burek előállitásában, pékek betanitásában, gyártmánylapok, anyagszükséglet elkészitésében, valamint nyomonkövetés, raktárkészlet lekisérésésére szükséges táblázatok kidolgozása. Új tehnológiák bevezetése. Elérhetőségem esterpetrovic@gmail.com vagy +381 63 8574535
  • guest_9180: Pékségekben uj termékek mint pl a burek megtanitom a tehnologiai folyamatot ,a termék elkészitését, anyagszükségletet,gyártmánylapot,a nyomonkövetéshez szükséges adatok renszerezését, raktárkövetést, uj termékek betanitását, folyamatos tehnol
  • guest_2709: Adel nevű felhasználónak: a felülírt címre nem lehetett küldeni. Itt az én elérhetőségem: chubby80@upcmail.hu várom válaszát deutsche backer
  • guest_3222: karlbeer@karlbeer.kom kérem hivjon a munkával kapcsoladban 0630 4150062
  • guest_3222: BESZÁLLITANÁNK 1 T ZÁRT DOBOZOS JÁRMÜVEL SANJUAN KFT .0630 4150062
  • guest_7593: Jelenlegi is működő kisüzemi pékség részére keresek olyan beszállítót, aki az alapanyagok beszállítása mellett a technológiák kialakításában is segítséget tud nyújtani. A tsandard termékek mellett egy prémium termékcsalád bevezetése is cél. Kapcsolatfelvétel: karlbeer@karlbeer.com Üdvözlettel, Karl Ákos
  • Adel_euJOBS: Németországba keresünk szakmai tapasztalattal rendelkező pékeket és cukrászokat. További kérdésekkel kérlek forduljanak hozzám az adel.orosz@eujobs.hu e-mail címen. Üdvözlettel: Orosz Adél
  • átlagvásÃ: Szombathely, Szűrcsapó u. 23. Zalaco üzlet 24-én karácsonykor 11:20-kor. Értem én, hogy nagyon kevés bérért vannak alkalmazva az eladók, és nem érdekeltek az értékesítésben, mert azt a kevés pénzt így is-úgy is hazaviszik ha végigbeszélgetik a napot akkor is, de a Zalaco megengedheti azt magának, hogy az eladó kinevesse gúnyosan a vevőt, aki beiglit akar venni (urambocs
  • guest_2627: Üdvözlöm! A guest 9222 kérdése csabap nevű felhasználótól. Békés megye
  • guest_9222: Helyileg hol?
  • guest_2627: Élelmiszertechnológus végzettségű, sütőüzemi tapasztalatú. Pályázati tanácsadással foglalkoztam. Képesítés: sütő szak, bérügyintéző. Tevékenység: pékség, biztosítás. Várom érdeklődését!



Galéria

Szaklap

A szója sütőipari termékekhez történő felhasználása
2014. Május 29. Csütörtök, 06:53

altA Vidékfejlesztési Minisztérium, „MÁSODIK ORSZÁGOS SZÓJA FÓRUM:  A GM mentes szójafeldolgozása, és a hasznosítás lehetőségei” címmel 2014. május 28.-án konferenciát szervezett a Vidékfejlesztési Minisztérium Darányi Ignác termében.

 

altTáplálkozástani szempontból a szójababot az teszi értékessé, hogy az egyetlen növényi tápanyag, amely teljes értékű fehérjéket tartalmaz. Fehérjéinek felépítésében megfelelő arányban előfordulnak az összes esszenciális aminosavak. Másik, nagy mennyiségben előforduló összetevője az olaj. A z olaj 90-95%-ban zsírsavak glicerinjei, a többi foszfatidokból, szabad zsírsavakból, szterinekből és tokoferolokból stb. áll. A lecitin és kefalin keverékéből álló foszfatidok az olajnak kb. 2%-át teszik ki. Szénhidráttartalma aránylag kicsi.

A konferenciáról 2014. május 08-án hírt adtunk II. Országos Szója Fórum : „A GM mentes szójafeldolgozása, és a hasznosítás lehetőségei” cím alatt.

Werli József a Magyar Pékszövetség szakmai titkára „A szója sütőipari termékekhez való felhasználhatósága” című előadásában- a Sütőipari Egyesülés adatbázisai és az Élelmezési Ipar témával kapcsolatos publikációinak felhasználásával- leszögezte, hogy a szója felhasználása a sütőiparban két fő célt szolgálhat:

·         a diétás étrend választékának bővítését,

·         az alapvető nagy mennyiségben fogyasztott termékek tápértékének javítását.

A sütőiparban a szójaliszt felhasználásának elsődleges célja a készítmény tápértékének növelése, illetve szénhidrátszegény sütőipari termékek előállítása, és a feldolgozásra kerülő őrlemények sütőipari tulajdonságainak befolyásolása.

A szójababban figyelemreméltó, hogy a kis nátriumtartalom mellett a kálium mennyisége jelentős. E kedvező, Na/K aránynak dietétikai szempontból a nátriumszegény táplálkozásban van jelentősége. A szójabab vitaminforrásnak is számottevő: A, B, D, és E vitaminokat tartalmaz, különösen a B vitamincsoport tagjainak mennyisége jelentős.

Kedvező összetétele indokolttá teszi, hogy a táplálkozásban mind nagyobb szerephez jusson. A szójaliszt élvezeti értékét és alkalmazhatóságát  viszont csökkenti keserű íze és gyors avasodása. Ez a hatás mérsékelhető a feldolgozás során: tisztított készítményeket állítanak elő a szója őrleményéből, amelyek íze és tárolhatósága is kielégítő.

A szójaliszt technológiai hatása több irányú. A szójában lévő fehérjék 3-4-szer annyi vizet kötnek meg, mint a búza vagy rozsliszt fehérjéi. Ezért a szójaliszt a vízfelvevőképességet is növeli. A szójafehérjék a vizet viszonylag lassan kötik meg, ezért gyakran előfordul a szójakészítménnyel dagasztott tészta utánkeményedése. A tészta fizikai tulajdonságait a szójaliszt rontja, terülékenyebb és rugalmatlanabb lesz. A késztermék öregedését késlelteti, ebben a hatásában a diasztázoknak és a lecitinnek van szerepe.

Külön kell megemlíteni a szójaliszt fehérítő hatását. A szójababban jelenlévő lipoxidáz a levegő oxigénjének felhasználásával a karotint oxidálja, emiatt a késztermék színe fehérebb lesz. Ez a hatás azonban csak akkor érvényesül, ha a tészta megmunkálására gyorsdagasztógépet alkalmaznak. A szójakészítmény búza és rozslisztbe egyaránt adagolható.

Kedvező technológiai hatása miatt lisztjavító szerként is felhasználható. Ebben az esetben lisztre számítva 3% adagolható. További hatása a szójakészítményeknek, hogy kedvezően befolyásolja a kenyérhéj színét. Magasabb dúsítási arányok esetében- szójakészítménnyel-

Összetételéből következően dúsító anyagként alkalmazva, harmonikusan egészíti ki a sütőipari termékek táplálkozás-élettani hiányosságait:

·         az alacsony fehérjetartalmat,

·         a kedvezőtlen aminosav összetételt,

·         a vitaminok és ásványi anyagok arányát,

·         az egészséges bélműködéshez elengedhetetlenül fontos rosttartalom mennyiségét.

A szójakészítmények sütőipari felhasználására vonatkozó gyártási kísérletek 1979-80. évben megkezdődtek és a konkrét iparszerű gyártások 1981-ben elindultak. A gyártási kísérletek a választékbővítő szójás kenyér előállítására,  az optimális dúsítási aránynak meghatározására irányultak, azzal a céllal, hogy a szokásos gyártástechnológiától csak kis mértékben térjenek el. A kísérletek 7%, 8%, 9%, és10% adagolásokkal történtek. A technológiai kísérletek az optimális szójakészítmény szemcseméretének meghatározását is igényelték, ami a kísérletek szerint 600 µ szemcseméretnél volt a legjobb.

A termékek sütése üzemi körülmények között történt. A termékek értékelése alapján megállapítható volt, hogy a választékbővítésnél célszerű a 8% dúsítási aránynál maradni. A szójalisztet előnyösebb dagasztáskor felhasználni és a dagasztáskor figyelembe kell venni a lassú duzzadást. 10% feletti szójadúsításnak inkább a diétát kiegészítő gyártmányoknál lehet jelentősége.

Mellékeljük az előadás prezentációját.

 
Webdesign: IRQ