Keresés

Üzenőfal

Utolsó üzenet: 3 hónap, 1 hét .
  • guest_8050: Van valami betoltendő muka lehetöség
  • guest_5858: kösz csabap gépkönyv ügyben
  • Pataki Zoltan: Nemetorszagba pekmestelevelerl rendelkezö munkavallalot keresünk, teljes munkaidös nemet bejelentessel. jelentkezni a patakizoltan70@gmail.com e-mail cimre
  • csabap: Sütőipari gépek-dinasztia kiadó.Itt nézd meg!
  • csabap: Sütőipari gépek- dinasztia kiadó. Itt nézd meg!
  • guest_2081: gépkönyvet keresek rotációs kiflisodróhoz!
  • HORVATH A: Végleges csótányirtás garanciával, egyetlen színtelen, szagtalan kezeléssel, 14 sütőipari üzem referenciájával. Nem igaz, hogy nem kiirtható! Van megoldásunk. Komplett HACCP/IFS dokumentációval, hazai KFT. További infó: csotanykommando.hu, 70/666-44-77.
  • Kovács Zsolt: Egy bizonyos kenyérféleség üzemi előállítását célzó technológia leírás magyarról németre való precíz fordítását vállalja valaki? zsoltkovacs113@gmail.com
  • f_n_adrienn_whc: Kedves Tagok! Gyártástechnológus és telepvezető helyettes pozícióba keresek kollégát sütőipari ügyfelemhez. Részletek végett elérhetőség: +36306982464; franknagy.adrienn@whc.hu. A munkakörökről: http://goo.gl/oc7nqo és http://goo.gl/F4DLso oldalakon.
  • guest_5799: hali
  • Mattom: Cukrászati gyártó, minőségi, házi jellegű, kimért egyedi termékekkel viszonteladókat keres. Elsősorban Jász Nagykun Szolnok Megyéből. Érd: 06309925119
  • guest_7962: Nagy Zsuzsannak : Fel tettem
  • Nagy Zsuzsánna: Remek válasz az Index cikkére. Ezt kitehetnéd András a Facebookra is.
  • guest_9180: Pékségeknek segitek új termékek pl. burek előállitásában, pékek betanitásában, gyártmánylapok, anyagszükséglet elkészitésében, valamint nyomonkövetés, raktárkészlet lekisérésésére szükséges táblázatok kidolgozása. Új tehnológiák bevezetése. Elérhetőségem esterpetrovic@gmail.com vagy +381 63 8574535
  • guest_9180: Pékségekben uj termékek mint pl a burek megtanitom a tehnologiai folyamatot ,a termék elkészitését, anyagszükségletet,gyártmánylapot,a nyomonkövetéshez szükséges adatok renszerezését, raktárkövetést, uj termékek betanitását, folyamatos tehnol
  • guest_2709: Adel nevű felhasználónak: a felülírt címre nem lehetett küldeni. Itt az én elérhetőségem: chubby80@upcmail.hu várom válaszát deutsche backer
  • guest_3222: karlbeer@karlbeer.kom kérem hivjon a munkával kapcsoladban 0630 4150062
  • guest_3222: BESZÁLLITANÁNK 1 T ZÁRT DOBOZOS JÁRMÜVEL SANJUAN KFT .0630 4150062
  • guest_7593: Jelenlegi is működő kisüzemi pékség részére keresek olyan beszállítót, aki az alapanyagok beszállítása mellett a technológiák kialakításában is segítséget tud nyújtani. A tsandard termékek mellett egy prémium termékcsalád bevezetése is cél. Kapcsolatfelvétel: karlbeer@karlbeer.com Üdvözlettel, Karl Ákos
  • Adel_euJOBS: Németországba keresünk szakmai tapasztalattal rendelkező pékeket és cukrászokat. További kérdésekkel kérlek forduljanak hozzám az adel.orosz@eujobs.hu e-mail címen. Üdvözlettel: Orosz Adél
  • átlagvásÃ: Szombathely, Szűrcsapó u. 23. Zalaco üzlet 24-én karácsonykor 11:20-kor. Értem én, hogy nagyon kevés bérért vannak alkalmazva az eladók, és nem érdekeltek az értékesítésben, mert azt a kevés pénzt így is-úgy is hazaviszik ha végigbeszélgetik a napot akkor is, de a Zalaco megengedheti azt magának, hogy az eladó kinevesse gúnyosan a vevőt, aki beiglit akar venni (urambocs
  • guest_2627: Üdvözlöm! A guest 9222 kérdése csabap nevű felhasználótól. Békés megye
  • guest_9222: Helyileg hol?
  • guest_2627: Élelmiszertechnológus végzettségű, sütőüzemi tapasztalatú. Pályázati tanácsadással foglalkoztam. Képesítés: sütő szak, bérügyintéző. Tevékenység: pékség, biztosítás. Várom érdeklődését!
  • csupi000: Na meg hogy itt ebben az országban nem becsülik meg a munkánkat ,szinte éj bérért dolgoztatják a minden napi kenyérsütőket .Mikoe kemény fizikai munkát végeznek ,ami könyített lett.Nem panaszkodom de a szakmai tapasztalatban szerzett tudást jobban meg kellene becsülni mint azt amit az iskolában szereztek emberek..
  • csupi000: kedves pékek és nem pékek.Ezuton szeretném közölni azt a tényt hogy a pékek teljesen el lettek feledve sajnos.
  • Brigi: Biológus (szakirány:molekuláris biológus) végzettséggel keresek munkát leginkább Debrecenben. Elérhetőségem: bugrai9005@gmail.com
  • csabap: Válasz guest 9250-nek: a nagyobb kiőrlésű fajtáknál alkalmazott eljárás a lisztes szórás. Ezen kenyerek héja összefüggőbb, nem cserepes. A fehér kenyérnél függ a technológiai művelettől(kézi, gépies)
  • marcsi: Élelmiszertechnológus végzettséggel és pék-cukrász végzettséggel állást keresek Budapsten. + 36 30 676 285 vagy e- mail: tatarmaria2@gmail.com
  • liszteszsák952: használt lisztes zsákokra lenneszükségem telefon:202324684



Galéria

Szaklap

A Sütőipari Egyesülés története
2010. Július 14. Szerda, 05:50

A sütőipari vállalkozások érdekérvényesítési törekvései első írásos nyomával a Százados úti Kenyérgyár száz éves történetének feldolgozása során találkozhatunk:

1930-ban a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara üzembizottsága részletes beadványban, számos indokkal alátámasztva követelte „minden közérdekű és közgazdasági szempontból alapos mérlegelés után a kenyérgyárnak és a kenyérgyár tésztagyártási üzemének megszüntetését.”A vizsgálat mögött természetesen az 1886-ban alakult Budapesti Sütők Ipartestülete és a Magyar Sütők Országos Szövetsége állt.

1892-ben megalakult Hungária Országos Sütőiparos Szakegyletet ezt tekinthetjük a hazai sütőipari vállalkozások első közös szervezetének, melynek nyomait egy szaklap kiadójaként találhatunk. „Hungária sütők, cukrászok, mézeskalácsosok Hivatalos Értesítője”

A kronologikus jogfolytonosságot három szakaszra oszthatjuk:

I. Szakasz

Sütőipari Kutatóintézet 1959-1980

Malom és Sütőipari Kutatóintézet 1980-1986

II. Szakasz

Sütőipari Kutató- Fejlesztő és Szolgáltató Közös Vállalat 1986-1989

Sütőipari Műszaki- Gazdasági Társaság 1981-1989

III. Szakasz

Sütőipari Egyesülés 1989-

Ezek a jogelődök mindenképpen a sütőipar megkerülhetetlen szerveződései voltak.    

 

I – II. szakasz (1959 – 1986)

50-es években a pékszakma ipari tevékenysége technikai-technológiai és gazdasági kialakítása az Országos Gabona és Lisztkísérleti Intézet feladata volt. A lakosság ellátása szükségessé tette az ipari fejlesztések és kutatások koncentrálását, ezért az Élelmezésügyi Minisztérium 1959. július 1-én (a korábbi intézmények megszüntetése mellett) létrehozta a Sütő és Tésztaipari Kísérleti Intézetet, melynek vezetésével kora egyik elismert szakemberét Dr. Schneller Margitot- aSütő és Tésztaipari Központi Laboratórium vezetőjét bízta meg. 

Az Intézet szűkös elhelyezkedési lehetőségei 1964-ben oldódtak meg, a jelenlegi székház elkészültével. Az intézet vezetői a szakma kiemelkedő tudományos egyéniségei- Dr. Gasztonyi Kálmán (1962-1967) és Dr. Szalai Lajos (1967-1989)- voltak

1962 az Élelmezésügyi Minisztérium elkezdte építeni a Dombóvár úti székházat. A székházban, szakkönyvtár, iparági laboratórium, kísérleti sütőüzem és egyedi gépek gyártására és tesztelésére alkalmas gépműhely is elhelyezést nyert. Később az intézet a malom és a sütőipari ágazat kutatási feladatait látta el.

1967-ben vetődött fel először, hogy a sütőipar, zömmel tanácsi irányítású vállalatai egyesülésbe tömörüljenek. Ennek a gondolatnak a megvitatására a MÉTE szakágazati összejövetelei biztosítottak fórumot.

A 70-es évektől a tanácsi és állami vállalatok már közös célok megvalósítására társulásokat hozhattak létre (11/1967. (V.13) Korm. sz. rendelet).

A tanácsi tulajdonosi irányítás szükségesé tett integrációs törekvéseket, melyre a társulási forma lehetőséget adott. A szakma termelési potenciáljának majdnem teljes egészét lefedő 37 tanácsi irányítású vállalat és 1 szövetkezet azzal a céllal társult, hogy egymástól független szervezetek közös érdekeke alapján képesek legyenek érdekeiket artikulálni, az ehhez szükséges eszközöket és forrásokat együttesen biztosítani, és a társaságot működtetni. A Társaság végrehajtó szervezetet (irodát) hozott létre, melynek vezetője Werli József lett. A társaságot- Szipszer Imre (Heves megyei Sütőipari Vállalat) elnökletével - Igazgató Tanács irányította.

1986. április 1. A Sütőipari Műszaki- Gazdasági Társaság 37 tagjának kezdeményezésére, társulási szerződéssel megalakult aSütőipariKutató Fejlesztő és Szolgáltató Közös Vállalat, amely a szakma kutatási és fejlesztési feladatait szolgáltatásként valósította meg, a Sütőipari Egyesülésbe történő betagozódásáig.

A Sütőipari Műszaki Gazdasági Társaság, közös vállalati formában működve számos érdekérvényesítési feladatot ellátott. Termelési, műszaki és gazdasági koordinációval becsatornázott bizonyos ágazati szempontokat, egységes fellépést felmutatva a beruházási, vagy az anyagbeszerzési piacon. Az időszak kereskedelmi struktúrája nem igényelt egységes ágazati fellépést, ezért ezen a téren érdekütközések nem voltak jellemzőek. A közös vállalat tagvállalatai önkéntesen jelentős számú adatszolgáltatással biztosították, hogy az iroda szakmai elemzései a hatóságok, illetve a politikai irányítás részére elfogadhatók voltak, és elősegítettek a szakma számára sok esetben kedvező gazdaságpolitikai, vagy hatósági döntéseket. A Társaság közgazdasági elemzésekkel, árképzéssel, árelemzésekkel, gyártmányfejlesztésekkel foglalkozott, és termék-információs központként tevékenykedett. 

 

III. szakasz: Sütőipari Egyesülés (1989-)

1984-ben megszűnt a sütőipari kutatások és fejlesztések központi finanszírozása, az állami pénzalapokhoz való hozzájutás ettől fogva pályázati alapon valósulhatott meg. Szükségessé vált olyan iparági érdekérvényesítő szervezet kialakítása, amely sikerrel közvetíthetett a minisztériumi szakirányítás és a vállalatok között, és képes volt a szakmai tudásbázis fenntartására, valamint egységes szakmai álláspontok kialakítására.

1988. november 9. A Sütőipari Műszaki- GazdaságiTársaságban és aSütőipariKutató Fejlesztő és Szolgáltató Közös Vállalatban, és az iparági társaságokban tömörült sütőipari vállalatok, a Rákóczi Sütő és Édesipari Szövetkezet igazgatói, igazgatótanácsi ülésen egybehangzóan kinyilvánították akaratukat a két társaság tevékenységét egyetlen szervezetben ellátó, illetőleg folytató Sütőipari Egyesülés létrehozására.

A Sütőipari Egyesülés igazgatója Werli József, az Egyesülés Igazgató Tanácsának elnöke Dr. Oláh András lett.

Az Egyesülés, alapításkor megfogalmazott misszióját, az állami vállalatok átalakulásáig maradéktalanul, a szakma és az állami irányítás megelégedésére teljesített. Érdekérvényesítő hatása kielégítően biztosította az alapító tagvállalatok gazdasági érdekeinek érvényesülését. A Sütőipari Egyesülés szakmai reprezentációja ekkor még megfelelt az ágazat tulajdonosi és szerkezeti struktúrájának, de már a rendszerváltást követő társadalmi mozgásokat, és a decentralizált privatizáció következtében előállott változásokat nem tudta követni.

A privatizációs folyamatok megvalósulása eredményeként az élelmiszer feldolgozó iparban itt ment végbe a legnagyobb és legjelentősebb szerkezeti változás. A decentralizált privatizáció a gazdaság fokozatos liberalizációja mellett az élelmiszerkereskedelem erőteljes centralizációjával találkozott. A gazdasági erőviszonyok váratlan megváltozása, a kereskedelemben erőfölénybe kerülő multinacionális áruházláncok szokatlanul agresszív üzletpolitikája a sütőipar új tulajdonosait, menedzsmentjét felkészületlenül érte. Az egységes szakmai érdekeket, egyre gyakrabban felülírta az állami vállalatokból alakult társaságok, és mint nagyobb számú önálló kisvállalkozások egymástól alapvetően eltérő parciális érdeke. Valóságos akarat nem volt a kisvállalkozók integrálására, de szándék sem mutatkozott a két vállalkozói csoport közös érdekeinek artikulálására. A kölcsönös bizalmatlanság, egymás érdekeinek figyelmen kívül hagyása nagyon gyorsan erodálták azt a kooperációs képességet, amely a korábbi időszakban az Egyesüléstevékenységét jellemezte.

Jelenleg a sütőipari vállalkozások érdekellentétei szétfeszítik az érdekek mentén kialakítható szövetségi kereteket. Az elmúlt évek történései azt bizonyítják, hogy az ellentétek a nagyságrendek szerint polarizálódnak. Mindkét csoport –elsősorban hangadóikon keresztül- sérelmeket artikulál, becsapottnak tekinti magát, és az érdekvédelem hiányosságaiért a másik csoportot okolja. A sütőipar nagyvállalkozásainak és további szereplőinek az újraszerveződése szükséges és erre az Egyesülés infrastruktúrája, jelenleg kialakult kommunikációs lehetőségei és a rendelkezésre álló szellemi tőkéje alkalmas alapokat biztosít. Ezért a jövőben további előrelépések várhatók a sütőipari szövetségek együttműködésének javítása terén, melynek a sütőipari vállalkozások érdekérvényesítési törekvései hatékonyabbá válnak mely a mindennapi kenyerünkre és életünkre tekintve kedvezően hat.

Budapest. 2010. július 8.

Dr. Oláh András

 


Webdesign: IRQ