Keresés

Üzenőfal

Utolsó üzenet: 1 hét, 1 nap .
  • guest_6317: Volt FSV-sek jelentkezzetek! betanna@gmail.com Mindenkit szeretettel várok. Van Messenger felületünk is: FSV Kollégák néven
  • guest_6317: Köszönöm a volt FSV dolgozók találkozójáról a hírek, események fülön feltett elképzelést és kérést. Köszönöm, ha a szervezéssel kapcsolatban régi kollégáim segítenek, megadják saját elérhetőségüket, vagy akéár azookét, akikkel kapcsolatban vannak. Akik eddig csatlakoztak, nagy örömmel vették a kezdeményezésünket. Már 200 kolléga neve, többnek e-mail cím
  • Bakospek: Dunavarsányban üzemképes 400 nem-es sütőüzem családi házzal eladó. Érd: 06703302737
  • gyurcsi30: Fagyasztott pékáruk fóleg a leveles termékek fejlesztésében is nagy tapasztalattal rendelkezem.Keressenek bátran.+36306531320
  • gyurcsi30: Pékségeknek új tsvájci ill. ausztriai termékeket mutatnék a hejszinen telepiteném is teljes technológiával és folyamatos támogatással.+3630653120 gyurcsi30@freemail.hu
  • guest_2925: Kézműves édesipari műhely, bérgyártást vállal. 06-20 582 0128
  • guest_8050: Van valami betoltendő muka lehetöség
  • guest_5858: kösz csabap gépkönyv ügyben
  • Pataki Zoltan: Nemetorszagba pekmestelevelerl rendelkezö munkavallalot keresünk, teljes munkaidös nemet bejelentessel. jelentkezni a patakizoltan70@gmail.com e-mail cimre
  • csabap: Sütőipari gépek-dinasztia kiadó.Itt nézd meg!
  • csabap: Sütőipari gépek- dinasztia kiadó. Itt nézd meg!
  • guest_2081: gépkönyvet keresek rotációs kiflisodróhoz!
  • HORVATH A: Végleges csótányirtás garanciával, egyetlen színtelen, szagtalan kezeléssel, 14 sütőipari üzem referenciájával. Nem igaz, hogy nem kiirtható! Van megoldásunk. Komplett HACCP/IFS dokumentációval, hazai KFT. További infó: csotanykommando.hu, 70/666-44-77.
  • Kovács Zsolt: Egy bizonyos kenyérféleség üzemi előállítását célzó technológia leírás magyarról németre való precíz fordítását vállalja valaki? zsoltkovacs113@gmail.com
  • f_n_adrienn_whc: Kedves Tagok! Gyártástechnológus és telepvezető helyettes pozícióba keresek kollégát sütőipari ügyfelemhez. Részletek végett elérhetőség: +36306982464; franknagy.adrienn@whc.hu. A munkakörökről: http://goo.gl/oc7nqo és http://goo.gl/F4DLso oldalakon.
  • guest_5799: hali
  • Mattom: Cukrászati gyártó, minőségi, házi jellegű, kimért egyedi termékekkel viszonteladókat keres. Elsősorban Jász Nagykun Szolnok Megyéből. Érd: 06309925119
  • guest_7962: Nagy Zsuzsannak : Fel tettem
  • Nagy Zsuzsánna: Remek válasz az Index cikkére. Ezt kitehetnéd András a Facebookra is.
  • guest_9180: Pékségeknek segitek új termékek pl. burek előállitásában, pékek betanitásában, gyártmánylapok, anyagszükséglet elkészitésében, valamint nyomonkövetés, raktárkészlet lekisérésésére szükséges táblázatok kidolgozása. Új tehnológiák bevezetése. Elérhetőségem esterpetrovic@gmail.com vagy +381 63 8574535
  • guest_9180: Pékségekben uj termékek mint pl a burek megtanitom a tehnologiai folyamatot ,a termék elkészitését, anyagszükségletet,gyártmánylapot,a nyomonkövetéshez szükséges adatok renszerezését, raktárkövetést, uj termékek betanitását, folyamatos tehnol
  • guest_2709: Adel nevű felhasználónak: a felülírt címre nem lehetett küldeni. Itt az én elérhetőségem: chubby80@upcmail.hu várom válaszát deutsche backer
  • guest_3222: karlbeer@karlbeer.kom kérem hivjon a munkával kapcsoladban 0630 4150062
  • guest_3222: BESZÁLLITANÁNK 1 T ZÁRT DOBOZOS JÁRMÜVEL SANJUAN KFT .0630 4150062
  • guest_7593: Jelenlegi is működő kisüzemi pékség részére keresek olyan beszállítót, aki az alapanyagok beszállítása mellett a technológiák kialakításában is segítséget tud nyújtani. A tsandard termékek mellett egy prémium termékcsalád bevezetése is cél. Kapcsolatfelvétel: karlbeer@karlbeer.com Üdvözlettel, Karl Ákos
  • Adel_euJOBS: Németországba keresünk szakmai tapasztalattal rendelkező pékeket és cukrászokat. További kérdésekkel kérlek forduljanak hozzám az adel.orosz@eujobs.hu e-mail címen. Üdvözlettel: Orosz Adél
  • átlagvásÃ: Szombathely, Szűrcsapó u. 23. Zalaco üzlet 24-én karácsonykor 11:20-kor. Értem én, hogy nagyon kevés bérért vannak alkalmazva az eladók, és nem érdekeltek az értékesítésben, mert azt a kevés pénzt így is-úgy is hazaviszik ha végigbeszélgetik a napot akkor is, de a Zalaco megengedheti azt magának, hogy az eladó kinevesse gúnyosan a vevőt, aki beiglit akar venni (urambocs
  • guest_2627: Üdvözlöm! A guest 9222 kérdése csabap nevű felhasználótól. Békés megye
  • guest_9222: Helyileg hol?
  • guest_2627: Élelmiszertechnológus végzettségű, sütőüzemi tapasztalatú. Pályázati tanácsadással foglalkoztam. Képesítés: sütő szak, bérügyintéző. Tevékenység: pékség, biztosítás. Várom érdeklődését!



Galéria

Szaklap

OTÁP 2014 eredményei
2016. Július 01. Péntek, 14:13

altAz OTÁP2014 a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara közreműködésével megvalósuló Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot felmérés. Az OTÁP 2014 vizsgálat eredményeit 2016. június 2-án megismerhette a szakmai közvélemény. A vizsgálat célja a felnőttek táplálkozási szokásainak, tápanyagbevitelének, fizikai aktivitásának felmérése, illetve 2009-et követően újból korszerű mérőeszközökkel meghatározni a túlsúly és elhízás valamint a hasi elhízás gyakoriságát. A 1985-ben lefolytatott első táplálkozási vizsgálat még 16600 főre terjedt ki, ezért a 2014-ben lefolytatott vizsgálat megvalósulási aránya a 857 résztvevővel rendkívül alacsony, mindössze 27 százalék lett. Az OTÁP2014 főbb elemeiben az öt évvel korábbi, 2009-es vizsgálat módszertanát követte, ezzel biztosítva az eredmények időbeli összehasonlíthatóságát.

altMagyarország az életmóddal, azon belül a táplálkozással összefüggő krónikus betegségek, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések és a rosszindulatú daganatok halandósági rangsorában a legrosszabbak közé tartozik Európában. Az elhízás az életminőség romlásán túl számos krónikus betegség kialakulásának kockázatát növeli, mint például a 2-es típusú cukorbetegség, a szívkoszorúér-, a magasvérnyomás-betegség, a stroke, egyes rákbetegségek és pszicho-szociális problémák, melyek korai halálozáshoz vezethetnek. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a túlsúly és az elhízás gyakorisága már Európában is riasztó méreteket öltött, az elmúlt 30 év során hazánkban is növekedett. Az elhízás népegészségügyi jelentősége és társadalmi terhei vetekszenek a dohányzáséval, ugyanakkor az egészséges életmóddal már a daganatos betegségek jelentős része (20-40%) is megelőzhető, a halálozások fele elkerülhető lenne.

A Központi Statisztikai Hivatal által lebonyolított „Európai lakossági egészségfelmérés” válaszadóinak egy kisebb csoportján az ország 122 településén került sor 2014. szeptember-december között az OTÁP 2014 vizsgálatra. Egészségügyi szakképesítéssel rendelkező vizsgálók keresték fel otthonukban a résztvevőket és meghatározott protokoll szerint, azonos típusú műszerekkel mérték meg testmagasságukat, testtömegüket és haskörfogatukat. A vizsgálat új eleme volt, hogy a fizikai aktivitás jellemzéséhez a résztvevők pedométerrel mérték a naponta megtett lépéseik számát. A táplálkozási naplókba lejegyzett étkezéseket dietetikus szakemberek ellenőrizték, pontosították, és rögzítették.

altA reprezentatív adatokból készített becslések a magyar felnőtt lakosság tápanyagbevitelét, élelmiszerfogyasztását, fizikai aktivitását jellemzik. A felnőttek egészségtelen táplálkozása és a kevés mozgás egyaránt hozzájárul a magyarok jelentős súlytöbbletéhez és kirívóan rossz egészségi állapotához. Magyarországon három felnőttből kettő túlsúlyos vagy elhízott. A magyarok étrendjére a sok, főleg állati eredetű zsír, a kevés gabonaféle, különösen a teljes kiőrlésű fajta, a nem megfelelő zöldség-, gyümölcsfogyasztás jellemző. Naponta több mint 5 órát ül, csupán 7000 lépést, az ajánlás 70%-át tesz meg, és mindössze 10 percet sportol.

·         A férfiak sófogyasztásának minimális csökkenésén kívül, gyakorlatilag nincs olyan a vizsgált táplálkozási szokások között, amelyek ne rosszabbodtak, vagy stagnáltak volna a legutóbbi vizsgálat óta (ami 2009-ben volt). A só fogyasztásban egyébként 1992 óta lineárisan csökkenő tendencia tapasztalható.

·         Szomorú adat, hogy a zöldség-gyümölcsfogyasztás 20-22 százalékkal, a rost és a vitamin-bevitel szintén csökkent ennek megfelelően.

·         Az energia-bevitelben még mindig a javasoltnál nagyobb százalékban részesednek a zsírok a szénhidrátok kárára. A nők esetében ez az arány 2009 óta romlott.

·         A hozzáadott cukorfogyasztásban fele-fele arányban vannak képviselve a feldolgozott élelmiszerekből és az otthoni cukrozásból származó cukrok. Nem lehet tudni azt, hogy 2009-ben hogyan alakult ez az arány. A cukorfogyasztás jelenleg a napi energia-bevitel 8-9 százaléka között van (egy pár tizedszázalékot nőtt ez az érték 2009 óta). A WHO ajánlásában ez 10 százalék, puha ajánlásában pedig 5. Ez utóbbit szeretné elérni itthon az egészségügyi kormányzat. A magyaroknak 70-80 százaléka egyáltalán nem fogyaszt teljes kiőrlésű gabonát.

·         A magyarok jelentős hányada a kívánatosnál jóval kisebb mennyiségű vitamint és ásványi anyagot fogyaszt. 

·         Kritikusan alacsony a D-vitamin és a biotin bevitel, és a bevitt D-vitamin jelentős része a margarinból származik. A kívánatos 4:1 arányú omega 6/omega 3 bevitel helyett itthon ez az arány 28:1

·         A népesség igen nagy aránya egyáltalán nem sportol, és ezek nagy része soha életében nem is sportolt (ez utóbbi a férfiak esetében például 44%!). Minél kevesebbet mozog valaki, annál inkább túlsúlyos. Már az átlagos BMI is a túlsúlyos kategóriában van, és az elhízottság tekintetében szignifikáns változás nem történt az előző vizsgálat óta.

A felnőttek táplálkozásában a legnagyobb mennyiségben bevitt tápanyagok, úgymint a szénhidrátok és zsírok aránya eltér a hazai és nemzetközi ajánlásoktól. Az energia bevitel túl nagy hányadát adják a zsírok, közülük is a kedvezőtlenebb élettani hatású telített zsírsavak aránya magas. Ezzel szemben a szénhidrátoké az ajánlottnál alacsonyabb. Kedvezőtlen változás 2009-hez képest, hogy a nők táplálkozásában a zsír energiaaránya tovább nőtt, ezen belül a telített zsírsavak aránya mutat növekedést. A lakosság rostbevitele csökkenő, a hozzáadott cukorbevitele növekvő tendenciát jelez. A felnőttek nem elhanyagolható részének, az élelmiszerfogyasztás alapján számított vitaminbevitele nem megfelelő. A D-vitamin, a biotin, a pantoténsav és folsavbevitel kritikusan alacsony. Az ásványi anyagok közül a káliumbevitel jelentősen csökkent, a kalciumbevitel most sem érte el az ajánlott mennyiséget. Kedvező változás, hogy 2009-hez képest csökkent a só bevitel, de még így is az ajánlás több mint 2,5-szerese.

A felnőttek tápanyag beviteli értékei a kedvezőtlen táplálkozási szokásokra vezethetők vissza. Az állati eredetű zsiradékok, a húsok, húskészítmények rendszeres és túlzott fogyasztása, a zöldségek, gyümölcsök, a tej és tejtermékek, valamint a gabonafélék, különösen a teljes kiőrlésű gabonákból készült élelmiszerek igen alacsony fogyasztása jellemző a felnőttekre; 2009-hez képest a halfogyasztás kissé nőtt, de még 2014-ben sem érte el az ajánlott mennyiséget. Nőtt a finompékáruk és az ízesített gabonaszeletek fogyasztása is, melyek hozzáadott cukortartalmuk miatt jelenthetnek kockázatot. Ezzel párhuzamosan jelentősen nőtt az édesítőszerek fogyasztása, melyek szakmai megítélése vitatott. Az élettanilag előnyösebb, telítetlen zsírsavakban gazdag növényi olajok fogyasztása visszaesett, míg a telített zsírsavban gazdag szalonnafogyasztás nőtt. Különösen kedvezőtlen, hogy a friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása 2009-hez képest csaknem ötödével csökkent!

A táplálkozás mellett a fizikai aktivitás jelentősége számos népbetegség megelőzésében és gyógyításában ma már nem megkérdőjelezhető. Magyarországon az OTÁP2014 keretében történt először a felnőtt lakosság fizikai aktivitásának jellemzését célzó, méréseken alapuló vizsgálat lépésszám mérő alkalmazásával. A naponta megtett átlagos 7022 lépés alapján a lakosság mérsékelten aktívnak tekinthető, a felnőttek több mint négyötöde nem teljesíti a preventív céllal ajánlott napi 10.000 lépést. A kiegészítő kérdőíves felmérés eredményei alapján a felnőttek csupán napi 10 percet sportolnak, ugyanakkor több mint 5 órát ülve töltenek.

A felnőttek átlagos energia bevitele aktív életmódhoz elegendő energiát biztosít, míg a lépésszám-mérés eredményei alapján a lakosság csak mérsékelten aktív életmódot folytat. Ez a tény, és hogy a magyar felnőttek 2/3-a túlsúlyos vagy elhízott, bizonyítja, hogy az energia bevitel meghaladja a szükségletet. A túlsúly és elhízás együttes előfordulása az életkor előre haladtával nő, az idős férfiak 87%-ának, a nők 75%-nak súlytöbblete van. Ezzel párhuzamosan a hasi elhízás előfordulási aránya is igen magas, csaknem minden második felnőtt érintett.

A megfelelő tápanyag-, vitamin- és ásványianyag-ellátottsághoz, a hiányállapotok és a túlzott bevitel okozta egészségproblémák megelőzéséhez elengedhetetlen a változatos táplálkozás, különösen a zöldség-, gyümölcsfogyasztás növelése, az állati eredetű zsírok, a magas só-, cukortartalmú élelmiszerek fogyasztásának mérséklése, a gabonafélék, különösen a teljes kiőrlésű gabonák, a zsírszegény tej és tejtermékek valamint a halak fogyasztásának növelése. Ehhez kiemelten fontos a lakosság tájékoztatása az egészséges táplálkozás irányelveiről, a korszerű, közérthető élelmiszeralapú ajánlások terjesztése, az egészséges élelmiszerválaszték megteremtése és elérhetővé tétele. Az egészséges táplálkozáson túl a megfelelő fizikai aktivitás – már a napi rendszerességgel végzett séta is – mérhető egészségnyereséget jelent mind az egyén mind a társadalom számára.

Az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetsége úgy gondolja, hogy az egészséges életmód és a kiegyensúlyozott táplálkozás nem befolyásolható eredményesen adóztatási eszközök alkalmazásával, és hátrányosan érinti, a rosszabb anyagi helyzetben lévő társadalmi csoportokat miközben rontja a hazai vállalatok versenyképességét és a munkahelyek számának csökkenését okozza. Bár a NETA termékek fogyasztására is rákérdeztek, de a válaszokat nem mutatták be. A NETA ennél fogva tévesen sugallja a fogyasztók számára, hogy az egészséges életmód és táplálkozás titka mindössze a büntetőadó által sújtott termékek fogyasztásnak csökkentésében rejlik. Ezzel szemben az igazság az, hogy természetesen lehetséges a kiegyensúlyozott étrend részeként édességet vagy üdítőitalt fogyasztani, ugyanakkor ezek kerülése mellett is lehet egyoldalúan, az elhízást elősegítve táplálkozni.

Összefogással, oktatással, a közös célok ügyében folytatott együttműködéssel lehet a hazai lakosság egészségi állapotát javítani, étkezési és ételkészítési szokásait hosszú távra is megváltoztatni. Az ÉFOSZ ennek szellemében hirdette meg 2014-ben az "Együtt a fogyasztókért" elnevezésű népegészségügyi kezdeményezését, melynek folytatásában látja a továbbiakban is az élelmiszeripar felelős helytállásának lehetőségét és a társadalmi összefogás megteremtésének esélyét.  Az ÉFOSZ ezért küzd a büntetőadó kivezetéséért és javasolja, hogy a hazai vállalatok nemzetközi versenyképességét rontó intézkedésből származó mintegy húsz milliárd forint éves bevételt a Kormány fordítsa olyan építő jellegű társadalmi edukációs kampányok finanszírozására, amelyek célja egyes termékek pellengérre állítása helyett a kiegyensúlyozott táplálkozásra és az egészséges, aktív életmód megvalósítására vonatkozó fogyasztói oktatás. Felelőtlenség az egészségügyi kormányzat részéről a hazai fogyasztók számára annak sugallása a NETA bevezetésével, hogy az érintett termékkörök fogyasztásának csökkentése önmagában elegendő az egészségi állapot javulásához, anélkül, hogy komplex egészség-megőrzési edukációs programokat, megoldási javaslatokat mutatnak a fogyasztók számára.

Mellékeljükaz előadások prezentációit:

·         A vizsgálat célja és előzményei

·         A vizsgálat módszertani áttekintése

·         A magyar felnőtt lakosság tápláltsági állapota 2014

·         A magyar lakosság energia-és makrotápanyag-bevitele

·         A magyar lakosság vitaminbevitele

·         A magyar lakosság ásványi anyag bevitele

·         A vizsgálat főbb eredményeinek összefoglalása

 

 
Webdesign: IRQ