Keresés

Üzenőfal

Utolsó üzenet: 1 hét, 1 nap .
  • guest_6317: Volt FSV-sek jelentkezzetek! betanna@gmail.com Mindenkit szeretettel várok. Van Messenger felületünk is: FSV Kollégák néven
  • guest_6317: Köszönöm a volt FSV dolgozók találkozójáról a hírek, események fülön feltett elképzelést és kérést. Köszönöm, ha a szervezéssel kapcsolatban régi kollégáim segítenek, megadják saját elérhetőségüket, vagy akéár azookét, akikkel kapcsolatban vannak. Akik eddig csatlakoztak, nagy örömmel vették a kezdeményezésünket. Már 200 kolléga neve, többnek e-mail cím
  • Bakospek: Dunavarsányban üzemképes 400 nem-es sütőüzem családi házzal eladó. Érd: 06703302737
  • gyurcsi30: Fagyasztott pékáruk fóleg a leveles termékek fejlesztésében is nagy tapasztalattal rendelkezem.Keressenek bátran.+36306531320
  • gyurcsi30: Pékségeknek új tsvájci ill. ausztriai termékeket mutatnék a hejszinen telepiteném is teljes technológiával és folyamatos támogatással.+3630653120 gyurcsi30@freemail.hu
  • guest_2925: Kézműves édesipari műhely, bérgyártást vállal. 06-20 582 0128
  • guest_8050: Van valami betoltendő muka lehetöség
  • guest_5858: kösz csabap gépkönyv ügyben
  • Pataki Zoltan: Nemetorszagba pekmestelevelerl rendelkezö munkavallalot keresünk, teljes munkaidös nemet bejelentessel. jelentkezni a patakizoltan70@gmail.com e-mail cimre
  • csabap: Sütőipari gépek-dinasztia kiadó.Itt nézd meg!
  • csabap: Sütőipari gépek- dinasztia kiadó. Itt nézd meg!
  • guest_2081: gépkönyvet keresek rotációs kiflisodróhoz!
  • HORVATH A: Végleges csótányirtás garanciával, egyetlen színtelen, szagtalan kezeléssel, 14 sütőipari üzem referenciájával. Nem igaz, hogy nem kiirtható! Van megoldásunk. Komplett HACCP/IFS dokumentációval, hazai KFT. További infó: csotanykommando.hu, 70/666-44-77.
  • Kovács Zsolt: Egy bizonyos kenyérféleség üzemi előállítását célzó technológia leírás magyarról németre való precíz fordítását vállalja valaki? zsoltkovacs113@gmail.com
  • f_n_adrienn_whc: Kedves Tagok! Gyártástechnológus és telepvezető helyettes pozícióba keresek kollégát sütőipari ügyfelemhez. Részletek végett elérhetőség: +36306982464; franknagy.adrienn@whc.hu. A munkakörökről: http://goo.gl/oc7nqo és http://goo.gl/F4DLso oldalakon.
  • guest_5799: hali
  • Mattom: Cukrászati gyártó, minőségi, házi jellegű, kimért egyedi termékekkel viszonteladókat keres. Elsősorban Jász Nagykun Szolnok Megyéből. Érd: 06309925119
  • guest_7962: Nagy Zsuzsannak : Fel tettem
  • Nagy Zsuzsánna: Remek válasz az Index cikkére. Ezt kitehetnéd András a Facebookra is.
  • guest_9180: Pékségeknek segitek új termékek pl. burek előállitásában, pékek betanitásában, gyártmánylapok, anyagszükséglet elkészitésében, valamint nyomonkövetés, raktárkészlet lekisérésésére szükséges táblázatok kidolgozása. Új tehnológiák bevezetése. Elérhetőségem esterpetrovic@gmail.com vagy +381 63 8574535
  • guest_9180: Pékségekben uj termékek mint pl a burek megtanitom a tehnologiai folyamatot ,a termék elkészitését, anyagszükségletet,gyártmánylapot,a nyomonkövetéshez szükséges adatok renszerezését, raktárkövetést, uj termékek betanitását, folyamatos tehnol
  • guest_2709: Adel nevű felhasználónak: a felülírt címre nem lehetett küldeni. Itt az én elérhetőségem: chubby80@upcmail.hu várom válaszát deutsche backer
  • guest_3222: karlbeer@karlbeer.kom kérem hivjon a munkával kapcsoladban 0630 4150062
  • guest_3222: BESZÁLLITANÁNK 1 T ZÁRT DOBOZOS JÁRMÜVEL SANJUAN KFT .0630 4150062
  • guest_7593: Jelenlegi is működő kisüzemi pékség részére keresek olyan beszállítót, aki az alapanyagok beszállítása mellett a technológiák kialakításában is segítséget tud nyújtani. A tsandard termékek mellett egy prémium termékcsalád bevezetése is cél. Kapcsolatfelvétel: karlbeer@karlbeer.com Üdvözlettel, Karl Ákos
  • Adel_euJOBS: Németországba keresünk szakmai tapasztalattal rendelkező pékeket és cukrászokat. További kérdésekkel kérlek forduljanak hozzám az adel.orosz@eujobs.hu e-mail címen. Üdvözlettel: Orosz Adél
  • átlagvásÃ: Szombathely, Szűrcsapó u. 23. Zalaco üzlet 24-én karácsonykor 11:20-kor. Értem én, hogy nagyon kevés bérért vannak alkalmazva az eladók, és nem érdekeltek az értékesítésben, mert azt a kevés pénzt így is-úgy is hazaviszik ha végigbeszélgetik a napot akkor is, de a Zalaco megengedheti azt magának, hogy az eladó kinevesse gúnyosan a vevőt, aki beiglit akar venni (urambocs
  • guest_2627: Üdvözlöm! A guest 9222 kérdése csabap nevű felhasználótól. Békés megye
  • guest_9222: Helyileg hol?
  • guest_2627: Élelmiszertechnológus végzettségű, sütőüzemi tapasztalatú. Pályázati tanácsadással foglalkoztam. Képesítés: sütő szak, bérügyintéző. Tevékenység: pékség, biztosítás. Várom érdeklődését!



Galéria

Szaklap

A sok só átok! – a túlzott sóbevitel népegészségügyi hatása
2014. Április 30. Szerda, 16:36

altSzendi Gábor Áldás vagy átok a só című publikációjára reagálva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet közleményt küldött szerkesztőségünknek, felkérve annak közlésére. A felkérésnek természetesen eleget teszünk.

2014. április 14- én Áldás vagy átok a só? címmel leközöltük Szendi Gábor klinikai szakpszichológus publikációját, aki szorongásos és depresszív zavarokban szenvedőket kezelve, kutatóként azt állítja, hogy a sócsökkentés depressziót és inzulinrezisztenciát okoz.

Dr. Martos Éva az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet főigazgató főorvosa az alábbi cikkben reagált erre az állításra:

A sok só átok! – a túlzott sóbevitel népegészségügyi hatása.

A konyhasó (nátrium-klorid) alkotórésze, a nátrium a szervezetben fontos szerepet játszó ásványi anyag. Figyelembe véve az emberek közötti különbséget is fizikai aktivitás és izzadás tekintetében, a biztonságos minimum bevitel 1,3 g só/nap [1]. Ennek négyszerese a hazai ajánlás, mely megegyezik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásával: 5 g/nap. Ugyanakkor a felnőtt magyar lakosság átlagos napi sóbevitele ezt jelentősen túllépi: a 2009-es táplálkozási vizsgálat adatai alapján 12 g, illetve 17,2 g nőknél és férfiaknál [2].

A túlzott sóbevitel a magas vérnyomás egyik bizonyítottan legfontosabb kockázati tényezője, mely hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek, illetve az agyvérzés kialakulásához [3,4]. Ezen betegségcsoport áll a halálozási statisztikák élén Magyarországon, európai összehasonlításban még mindig a legrosszabbak között vagyunk mind szívinfarktus, mind az agyvérzés miatt bekövetkezett halálozás tekintetében. Magyarországon kétszer annyi férfi hal meg szívinfarktusban, mint az európai átlag [5,6]. A sócsökkentést vizsgáló nemzetközi tanulmányok igazolták, hogy a 2–2,3 g/nap közötti sóbevitel mintegy 20%-kal csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását [7],ezért a jelenlegi nyugati étrendre jellemző túlzott sóbevitel csökkentése népegészségügyi szempontból kifejezetten indokolt.

A szakemberek által javasolt sócsökkentés hosszú távon, kis lépésekben történő sóbevitel korlátozást jelent: a hazai Nemzeti Sócsökkentő Program (STOP SÓ!) célkitűzése a lakossági sófogyasztás 16%-os csökkentése 4 év alatt [8]. Semmilyen bizonyíték nem áll rendelkezésre, hogy ilyen mértékű sóbevitel csökkentés az egészséget károsan befolyásolná. Épp az ellenkezője igaz, melyre több nemzetközi példa akad. Finnország volt az elsők között, amely az 1970-es években intervenciót indított a lakosság táplálkozásában jelen levő kockázati tényezők kiküszöbölésére. Ennek lényeges eleme a sóbevitel csökkentése volt. A népesség átlagos szisztolés és diasztolés vérnyomásértékei csökkentek a program kezdete óta, amelyben elemzések szerint jelentős szerepe van a sóbevitel mérséklésének [9]. A 2003/2004-ben indított angliai sócsökkentő program is sikerekről számolhat be, itt a lakosság sófogyasztása – az ipar jelentős közreműködésével és átgondolt reformulációval –  2011-re 15%-kal lett kevesebb, ugyanebben az időszakban az agyvérzéses és szívinfarktus miatti halálozás mintegy 40%!-kal csökkent [10].

Ezek a példák alátámasztják, hogy a sócsökkentő programot folytatni kell és a jelenleginél sokkal aktívabban. Ebben a sütőiparnak élen kell járnia, hiszen a hazai lakosság az ajánlott érték többszörösét kitevő sófogyasztása egyharmadáért! a kenyér és pékáruk a felelősek [2]. (A Magyar Pékszövetség együttműködési szándékát ki is nyilvánította, amikor 2012-ben vállalta, hogy ez év végéig 10,7, illetve 2017 év végéig további 5,3%k-al csökkenti a kenyerek sótartalmát.)

Tekintve a feldolgozott élelmiszerek magas sótartalmát és az ezzel is együtt járó túlzott lakossági sóbevitelt, sajnos a túl alacsony sóbevitel következményeivel még nagyon hosszú ideig nem kell számolni Magyarországon.

Dr. Martos Éva

 főigazgató főorvos

Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet

Irodalom

[1]   Stipanuk M, ed. Biochemical and Physiological Aspects of Human Nutrition. Philadelphia: W.B. Saunders Co.; 2000.

[2] Martos É, Bakacs M, Sarkadi Nagy E, Ráczkevy T, Zentai A, Baldauf Zs, Illés É, Lugasi A. Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat –OTÁP2009 IV. A magyar lakosság makroelem-bevitele. Orvosi Hetilap 2012;153:1132-1140.

[3] He FJ, Li J, MacGregor GA. Effect of longer term modest salt reduction on blood pressure: cochrane systematic review and meta-analysis of randomised trials. BMJ 2013;346:f1325.

[4] Aburto NJ, Ziolkovska A, Hooper L, et al. Effect of lower sodium intake on health: systematic review and meta-analyses. BMJ 2013;346:f1326.

[5] OECD (2012), Health at a Glance: Europe 2012, OECD Publishing. http://dx.doi.org/10.1787/9789264183896-en

[6] Ezzati MRiboli E. Can noncommunicable diseases be prevented? Lessons from studies of populations and individuals. Science 2012 Sep 21;337(6101):1482-7.

[7] He FJ, MacGregor GA. Salt and cardiovascular risk. Nat Rev Nephrol 2012;8:134-6.

[8] Kiss I, Martos É. Sófogyasztás és hypertonia. A nemzeti sócsökkentő programok prevenciós és terápiás értéke. Hypertonia és Nephrologia 2011;15(6):261-7.

[9] Vartiainen ELaatikainen TPeltonen MJuolevi AMännistö SSundvall JJousilahti PSalomaa VValsta LPuska P. Thirty-five-year trends in cardiovascular risk factors in Finland. Int J Epidemiol. 2010 Apr;39(2):504-18.

[10] He FJPombo-Rodrigues SMacgregor GA. Salt reduction in England from 2003 to 2011: its relationship to blood pressure, stroke and ischaemic heart disease mortality. BMJ Open. 2014 Apr 14;4(4):e004549. 

 

Szerkesztőségünk nem szándékozik, a vélelmezhetően két megalapozott vélemény között igazságot tenni.

Látogatóinkat eddig is és a jövőben is igyekszünk minden elérhető, és elfogadható forrású információval ellátni. A sófogyasztással kapcsolatos népegészségügyi információkkal 2010 óta különösen kiemelten foglalkozunk, amikor az Egészségügyi Minisztérium meghirdette a Nemzeti Sócsökkentő Programot (Lásd: 2010. február 04: Az Egészségügyi Minisztérium meghirdette a Nemzeti Só csökkentő Programot).

 A témával kapcsolatban felhívtuk a figyelmet a SÜTŐIPAROSOK, PÉKEK 2009/5 számában Baltás Lászlóné: Só csökkentést határozott el az Európai Unió. című cikkére, amely már akkor leszögezte, hogy a pékeknek komoly feladatuk lesz. 2012. május 18-án Konferencia a só bevitel csökkentése tárgyában cím alatt részletesen beszámoltunk arról, hogy az International Union of Nutritional Scientes (IUNS) Európa, Ázsia és Afrika hat országában indított programot a só bevitel csökkentése érdekében és Magyarországon a Magyar Táplálkozástudományi Társaságot bízta meg egy kerekasztal konferencia szervezésével. A 2012. május 14.-én megtartott konferencia célja a hazai fogyasztó ismereteinek feltérképezése és megszólításának leghatásosabb módszereinek megtalálása volt annak érdekében, hogy a sózással kapcsolatos táplálkozási szokások kedvező irányba változzanak.

Elkötelezettségünket bizonyítja, hogy 2012. január 26-án Kenyerek sótartalmának intézményes és önkéntes csökkentése cím alatt arról számolhattunk be,hogy az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet és a Magyar Hypertonia Társaság a kenyerek és pékáruk sótartalmának önkéntes csökkenése érdekében 2012. január 17.-én a pékszakma képviselőivel- elsősorban a Sütő és cukrászipari Termékek Szakbizottság tagjaival- egyeztető megbeszélést folytatott amely előrelépést tett lehetővé a kenyerek só csökkentése ügyében.

Ugyanakkor ismertetünk olyan véleményeket is, hogy a só az élettani folyamatok fenntartása miatt alapvető fontosságú a szervezet működésében. Hiányában szédülés, izomgyengeség, görcsösség, kritikus esetben apátia, végső esetben halál következhet be. Az élelmezésben tartósító, ízesítő és ízfokozó hatását hasznosítják, nélküle aligha létezhet ízletes eledel.

 
Webdesign: IRQ