Keresés

Üzenőfal

Utolsó üzenet: 1 hét, 1 nap .
  • guest_6317: Volt FSV-sek jelentkezzetek! betanna@gmail.com Mindenkit szeretettel várok. Van Messenger felületünk is: FSV Kollégák néven
  • guest_6317: Köszönöm a volt FSV dolgozók találkozójáról a hírek, események fülön feltett elképzelést és kérést. Köszönöm, ha a szervezéssel kapcsolatban régi kollégáim segítenek, megadják saját elérhetőségüket, vagy akéár azookét, akikkel kapcsolatban vannak. Akik eddig csatlakoztak, nagy örömmel vették a kezdeményezésünket. Már 200 kolléga neve, többnek e-mail cím
  • Bakospek: Dunavarsányban üzemképes 400 nem-es sütőüzem családi házzal eladó. Érd: 06703302737
  • gyurcsi30: Fagyasztott pékáruk fóleg a leveles termékek fejlesztésében is nagy tapasztalattal rendelkezem.Keressenek bátran.+36306531320
  • gyurcsi30: Pékségeknek új tsvájci ill. ausztriai termékeket mutatnék a hejszinen telepiteném is teljes technológiával és folyamatos támogatással.+3630653120 gyurcsi30@freemail.hu
  • guest_2925: Kézműves édesipari műhely, bérgyártást vállal. 06-20 582 0128
  • guest_8050: Van valami betoltendő muka lehetöség
  • guest_5858: kösz csabap gépkönyv ügyben
  • Pataki Zoltan: Nemetorszagba pekmestelevelerl rendelkezö munkavallalot keresünk, teljes munkaidös nemet bejelentessel. jelentkezni a patakizoltan70@gmail.com e-mail cimre
  • csabap: Sütőipari gépek-dinasztia kiadó.Itt nézd meg!
  • csabap: Sütőipari gépek- dinasztia kiadó. Itt nézd meg!
  • guest_2081: gépkönyvet keresek rotációs kiflisodróhoz!
  • HORVATH A: Végleges csótányirtás garanciával, egyetlen színtelen, szagtalan kezeléssel, 14 sütőipari üzem referenciájával. Nem igaz, hogy nem kiirtható! Van megoldásunk. Komplett HACCP/IFS dokumentációval, hazai KFT. További infó: csotanykommando.hu, 70/666-44-77.
  • Kovács Zsolt: Egy bizonyos kenyérféleség üzemi előállítását célzó technológia leírás magyarról németre való precíz fordítását vállalja valaki? zsoltkovacs113@gmail.com
  • f_n_adrienn_whc: Kedves Tagok! Gyártástechnológus és telepvezető helyettes pozícióba keresek kollégát sütőipari ügyfelemhez. Részletek végett elérhetőség: +36306982464; franknagy.adrienn@whc.hu. A munkakörökről: http://goo.gl/oc7nqo és http://goo.gl/F4DLso oldalakon.
  • guest_5799: hali
  • Mattom: Cukrászati gyártó, minőségi, házi jellegű, kimért egyedi termékekkel viszonteladókat keres. Elsősorban Jász Nagykun Szolnok Megyéből. Érd: 06309925119
  • guest_7962: Nagy Zsuzsannak : Fel tettem
  • Nagy Zsuzsánna: Remek válasz az Index cikkére. Ezt kitehetnéd András a Facebookra is.
  • guest_9180: Pékségeknek segitek új termékek pl. burek előállitásában, pékek betanitásában, gyártmánylapok, anyagszükséglet elkészitésében, valamint nyomonkövetés, raktárkészlet lekisérésésére szükséges táblázatok kidolgozása. Új tehnológiák bevezetése. Elérhetőségem esterpetrovic@gmail.com vagy +381 63 8574535
  • guest_9180: Pékségekben uj termékek mint pl a burek megtanitom a tehnologiai folyamatot ,a termék elkészitését, anyagszükségletet,gyártmánylapot,a nyomonkövetéshez szükséges adatok renszerezését, raktárkövetést, uj termékek betanitását, folyamatos tehnol
  • guest_2709: Adel nevű felhasználónak: a felülírt címre nem lehetett küldeni. Itt az én elérhetőségem: chubby80@upcmail.hu várom válaszát deutsche backer
  • guest_3222: karlbeer@karlbeer.kom kérem hivjon a munkával kapcsoladban 0630 4150062
  • guest_3222: BESZÁLLITANÁNK 1 T ZÁRT DOBOZOS JÁRMÜVEL SANJUAN KFT .0630 4150062
  • guest_7593: Jelenlegi is működő kisüzemi pékség részére keresek olyan beszállítót, aki az alapanyagok beszállítása mellett a technológiák kialakításában is segítséget tud nyújtani. A tsandard termékek mellett egy prémium termékcsalád bevezetése is cél. Kapcsolatfelvétel: karlbeer@karlbeer.com Üdvözlettel, Karl Ákos
  • Adel_euJOBS: Németországba keresünk szakmai tapasztalattal rendelkező pékeket és cukrászokat. További kérdésekkel kérlek forduljanak hozzám az adel.orosz@eujobs.hu e-mail címen. Üdvözlettel: Orosz Adél
  • átlagvásÃ: Szombathely, Szűrcsapó u. 23. Zalaco üzlet 24-én karácsonykor 11:20-kor. Értem én, hogy nagyon kevés bérért vannak alkalmazva az eladók, és nem érdekeltek az értékesítésben, mert azt a kevés pénzt így is-úgy is hazaviszik ha végigbeszélgetik a napot akkor is, de a Zalaco megengedheti azt magának, hogy az eladó kinevesse gúnyosan a vevőt, aki beiglit akar venni (urambocs
  • guest_2627: Üdvözlöm! A guest 9222 kérdése csabap nevű felhasználótól. Békés megye
  • guest_9222: Helyileg hol?
  • guest_2627: Élelmiszertechnológus végzettségű, sütőüzemi tapasztalatú. Pályázati tanácsadással foglalkoztam. Képesítés: sütő szak, bérügyintéző. Tevékenység: pékség, biztosítás. Várom érdeklődését!



Galéria

Szaklap

Teljes kiőrlésű lisztek felhasználása a múlt század elején
2014. Április 04. Péntek, 13:46

 altA www.huszadikszazad.hu internetes oldal, a XX. századi, sajtóban megjelent írásokat mutatja be Dr. Windisch Rikárd 1915. februári publikációja hírt ad a berlini physiologiai társaság decemberi ülésén Zuntz professzornak „A teljes kenyér kihasználása” cimen tartott előadásáról, amely táplálkozási problémákat jár körül. Az előadás a korpa élettani hatása mellett a –háborús időszakra tekintettel- fontos és különleges táplálkozási kérdésként kezeli a gabonakészletek „szaporítását”, azaz a liszt korparészekkel történő mennyiségi növelését.

Zuntz professzor előadásában fontos különleges táplálkozási kérdésnek minősítette a gabonakészletek minél tökéletesebb kihasználását melyre kétféle módszert lát, egyrészt a liszthez burgonya készítmények adagolását, másrészt a lisztbe a gabona korpaalkotórészeinek bevitelét, mellyel előállítható az ún. teljes kenyér (Vollbrot). Az előadó hivatkozik arra, hogy  Liebig eszméje volt ama fehérjenemű alkotórészek kihasználása, a melyek éppen a gabonaszem külső rétegében találhatók.”, de megemlíti, hogy „eme eszmét később elvetették, miután előbb Voit, később Rubner kihasználási kísérleteinél kiderült, hogy a liszt kihasználása, a korpa egyidejű használatával károsodik. Plagge és Lebbin további kísérletei hasonlóképpen arra az eredményre vezettek, miszerint a malomiparnak arra kellene törekednie, hogy lehetőleg tökéletesen különítse el a héjat a sikérsejt réteggel, mert a korpa, még igen finomra megőrlött állapotban sem alkalmas táplálószere az emberi szervezetnek. A szárazanyag 42 százaléka, a fehérje alkotórészek 56 százaléka és a szénhidrátok 37 százaléka veszendőbe mentek a bélsárban”

Zuntz professzor egy teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérrel, három személlyel, 10 napig tartó anyagcsere kísérleteket végzett. Megállapította, hogy a teljes kiőrlésű liszt nem csak azért hasznos, mert a gabonakészleteket jobban ki lehet használni, de nem hagyhatók figyelmen kívül hogy éppen a gabona héjában találhatók ama alkotórészek, a melyeket akkor közelebbről nem ismertek, de a táplálkozás szempontjából igen nagyjelentőségűnek minősítettek. A kísérletek során az alábbi következtetések voltak levonhatók: „A kísérleti egyének egyike különösen rosszul használta ki a kenyeret. Az illető egy vakbélbetegség következtében majdnem kizárólag húshoz és zsírdús eledelekhez volt szoktatva. Mindezek daczára nála is mutatkozott az alkalmazkodás, a kenyérnek hosszabb időn át történő fogyasztása után. A kenyér kihasználása attól függ, hogy mennyi ideig marad meg az a vastagbélben, annál jobb a kihasználás, mennél tovább marad meg ott. Az egyes kísérleti egyéneknél az emésztési idő 16, 36, 58 óra volt. Eme körülmény adja magyarázatát annak, miért értékesítik háziállataink sokkal jobban a korpát, mint az ember.”

Feltételezhetően a hadigazdálkodás miatt végeztek ezeket a kísérleteket azért, hogy az emberi táplálkozás számára értékesíthetővé tegyék a korpát, amely mintegy negyedrésze a gabonának. Az előadót idézve: „Eme megfontolások alapján készültek a különféle teljes kenyerek (Vollbrote) a melyek készítésénél a korpa feltárásával akarták elérni a kitűzött czélt." Boruttau nemrégiben kihasználási kísérleteket közölt egy hasonló kenyérről, mely Klopfer eljárása szerint készült.”

Végezetül a szerkesztő megjegyzése:

A táplálkozással kapcsolatos tudományok számos ellentmondást képtelenek feloldani. Utalok a margarin, cukor, só tojás, mint élelmiszer alapanyagok egymástól gyökeresen eltérő megítélésére. Mindenesetre a majd’ százéves kísérleti megállapítások jócskán megelőzték korukat és ma inkább elfogadottabbak, mint a két világháború által jellemezhető időszakban.

Mellékeljük Dr. Windisch Rikárd 1915. februári publikációját.

 


 forrás: http://www.huszadikszazad.hu/1915-februar/tudomany/a-teljes-kenyer-kihasznalasa


 
Webdesign: IRQ