Keresés

Üzenőfal

Utolsó üzenet: 1 hét, 1 nap .
  • guest_6317: Volt FSV-sek jelentkezzetek! betanna@gmail.com Mindenkit szeretettel várok. Van Messenger felületünk is: FSV Kollégák néven
  • guest_6317: Köszönöm a volt FSV dolgozók találkozójáról a hírek, események fülön feltett elképzelést és kérést. Köszönöm, ha a szervezéssel kapcsolatban régi kollégáim segítenek, megadják saját elérhetőségüket, vagy akéár azookét, akikkel kapcsolatban vannak. Akik eddig csatlakoztak, nagy örömmel vették a kezdeményezésünket. Már 200 kolléga neve, többnek e-mail cím
  • Bakospek: Dunavarsányban üzemképes 400 nem-es sütőüzem családi házzal eladó. Érd: 06703302737
  • gyurcsi30: Fagyasztott pékáruk fóleg a leveles termékek fejlesztésében is nagy tapasztalattal rendelkezem.Keressenek bátran.+36306531320
  • gyurcsi30: Pékségeknek új tsvájci ill. ausztriai termékeket mutatnék a hejszinen telepiteném is teljes technológiával és folyamatos támogatással.+3630653120 gyurcsi30@freemail.hu
  • guest_2925: Kézműves édesipari műhely, bérgyártást vállal. 06-20 582 0128
  • guest_8050: Van valami betoltendő muka lehetöség
  • guest_5858: kösz csabap gépkönyv ügyben
  • Pataki Zoltan: Nemetorszagba pekmestelevelerl rendelkezö munkavallalot keresünk, teljes munkaidös nemet bejelentessel. jelentkezni a patakizoltan70@gmail.com e-mail cimre
  • csabap: Sütőipari gépek-dinasztia kiadó.Itt nézd meg!
  • csabap: Sütőipari gépek- dinasztia kiadó. Itt nézd meg!
  • guest_2081: gépkönyvet keresek rotációs kiflisodróhoz!
  • HORVATH A: Végleges csótányirtás garanciával, egyetlen színtelen, szagtalan kezeléssel, 14 sütőipari üzem referenciájával. Nem igaz, hogy nem kiirtható! Van megoldásunk. Komplett HACCP/IFS dokumentációval, hazai KFT. További infó: csotanykommando.hu, 70/666-44-77.
  • Kovács Zsolt: Egy bizonyos kenyérféleség üzemi előállítását célzó technológia leírás magyarról németre való precíz fordítását vállalja valaki? zsoltkovacs113@gmail.com
  • f_n_adrienn_whc: Kedves Tagok! Gyártástechnológus és telepvezető helyettes pozícióba keresek kollégát sütőipari ügyfelemhez. Részletek végett elérhetőség: +36306982464; franknagy.adrienn@whc.hu. A munkakörökről: http://goo.gl/oc7nqo és http://goo.gl/F4DLso oldalakon.
  • guest_5799: hali
  • Mattom: Cukrászati gyártó, minőségi, házi jellegű, kimért egyedi termékekkel viszonteladókat keres. Elsősorban Jász Nagykun Szolnok Megyéből. Érd: 06309925119
  • guest_7962: Nagy Zsuzsannak : Fel tettem
  • Nagy Zsuzsánna: Remek válasz az Index cikkére. Ezt kitehetnéd András a Facebookra is.
  • guest_9180: Pékségeknek segitek új termékek pl. burek előállitásában, pékek betanitásában, gyártmánylapok, anyagszükséglet elkészitésében, valamint nyomonkövetés, raktárkészlet lekisérésésére szükséges táblázatok kidolgozása. Új tehnológiák bevezetése. Elérhetőségem esterpetrovic@gmail.com vagy +381 63 8574535
  • guest_9180: Pékségekben uj termékek mint pl a burek megtanitom a tehnologiai folyamatot ,a termék elkészitését, anyagszükségletet,gyártmánylapot,a nyomonkövetéshez szükséges adatok renszerezését, raktárkövetést, uj termékek betanitását, folyamatos tehnol
  • guest_2709: Adel nevű felhasználónak: a felülírt címre nem lehetett küldeni. Itt az én elérhetőségem: chubby80@upcmail.hu várom válaszát deutsche backer
  • guest_3222: karlbeer@karlbeer.kom kérem hivjon a munkával kapcsoladban 0630 4150062
  • guest_3222: BESZÁLLITANÁNK 1 T ZÁRT DOBOZOS JÁRMÜVEL SANJUAN KFT .0630 4150062
  • guest_7593: Jelenlegi is működő kisüzemi pékség részére keresek olyan beszállítót, aki az alapanyagok beszállítása mellett a technológiák kialakításában is segítséget tud nyújtani. A tsandard termékek mellett egy prémium termékcsalád bevezetése is cél. Kapcsolatfelvétel: karlbeer@karlbeer.com Üdvözlettel, Karl Ákos
  • Adel_euJOBS: Németországba keresünk szakmai tapasztalattal rendelkező pékeket és cukrászokat. További kérdésekkel kérlek forduljanak hozzám az adel.orosz@eujobs.hu e-mail címen. Üdvözlettel: Orosz Adél
  • átlagvásÃ: Szombathely, Szűrcsapó u. 23. Zalaco üzlet 24-én karácsonykor 11:20-kor. Értem én, hogy nagyon kevés bérért vannak alkalmazva az eladók, és nem érdekeltek az értékesítésben, mert azt a kevés pénzt így is-úgy is hazaviszik ha végigbeszélgetik a napot akkor is, de a Zalaco megengedheti azt magának, hogy az eladó kinevesse gúnyosan a vevőt, aki beiglit akar venni (urambocs
  • guest_2627: Üdvözlöm! A guest 9222 kérdése csabap nevű felhasználótól. Békés megye
  • guest_9222: Helyileg hol?
  • guest_2627: Élelmiszertechnológus végzettségű, sütőüzemi tapasztalatú. Pályázati tanácsadással foglalkoztam. Képesítés: sütő szak, bérügyintéző. Tevékenység: pékség, biztosítás. Várom érdeklődését!



Galéria

Szaklap

Szerb kenyérmúzeum
2013. Október 17. Csütörtök, 10:54

alt

Slobodan Jeremić – Jeremija szerb író, festői munkásságának 30. évfordulóján 1998-ban, a szerémségi Pecsince (Pećinci) faluban kenyérmúzeumot alapított. Az író-festő maga tervezte és építette a múzeumot, amely jelenleg a Jeremić család telkén helyezkedik el. A szerb kenyérmúzeum valójában óda a kenyérhez, és azon szerb festő több évi kutató- és gyűjtőmunkájának a gyümölcse, akinek az ulmi kenyérmúzeumban is volt már kiállítása.

altaltA vajdasági Újvidék lakosságának első, 1698-as összeírása során a katonák és a gölöncsérek mellett húsz péket is felsorolnak. 1922-ből származó eredeti dokumentum szerint az újvidéki hatalom engedélyezi az akkori városi malomnak, hogy egy vagon lisztet exportáljon Magyarországra. A kenyér, ahogy világszerte a legelterjedtebb élelmiszer, Szerbiában is óriási szellemi, vallási és kulturális jelentőséggel rendelkezik.

Slobodan Jeremić – Jeremijaszerb író kenyérről szóló történeteit eleinte vászonra festette. Lefestette a kemencéből éppen kikerült kenyeret, továbbá a karácsonyi, a húsvéti, a védszentnapi, vagyis a Szerbiában valaha is létezett csaknem száz kenyérfajtát.  alt

altJeremijaaz első kiállítási tárgyat 1974-ben szerezte be, ezt követően kezdődtek a szerbiai falvakban tett látogatásai. Összesen mintegy 700 faluba látogatott el és gyűjtött össze több mint 2000 néprajzi tárgyat azoktól kezdve, amelyeket a föld megművelésére használtak, a búza és a kukorica feldolgozásához használatosakon keresztül, egészen a kenyérdagasztáshoz használtakig. Jeremija úgy álmodta meg a múzeumot, mint egy utcát, amely a földtől, a kenyéren keresztül, az égbe nyúlik. A földnek szentelt pavilonban az ekék, a vetőgépek, a parasztszekér kapott helyet, amely azután a vetéskor használt szerszámok pavilonjában folytatódik, ahol a búzamérő véka is van.

altA múzeum ma is folyamatosan épül és szépül. Számos kiállítási tárgy nem került konzerválásra, és ez szándékosan történt, mert Jeremija azt szerette volna, hogy a tárgyak azoknak az embereknek a nyomát őrizzék, akik használták őket. Így esett meg, hogy az ekevasak gyakorlatilag a szántóról, a morzsolók pedig azonnal az aratást követően érkeztek a múzeumba.alt

altAz első szerbiai magánmúzeum központi gyűjteményét a rituális kenyerek sora alkotja. A legszámosabbak és legeredetibbek a karácsonyi kenyerek, külön csoportot képeznek a húsvéti, a védőszentnapi és a gyászidei rituális kenyérfajták.Jeremija agyagmintát készített a falusi asszonyok sütötte kenyerekről. A múzeum igen büszke arra a két, mintegy 8000 éves, a kőkorszakból származó agyagformára, amelyeket kenyerekről öntöttek.altalt

 

 
Webdesign: IRQ