Keresés

Üzenőfal

Utolsó üzenet: 1 hét, 1 nap .
  • guest_6317: Volt FSV-sek jelentkezzetek! betanna@gmail.com Mindenkit szeretettel várok. Van Messenger felületünk is: FSV Kollégák néven
  • guest_6317: Köszönöm a volt FSV dolgozók találkozójáról a hírek, események fülön feltett elképzelést és kérést. Köszönöm, ha a szervezéssel kapcsolatban régi kollégáim segítenek, megadják saját elérhetőségüket, vagy akéár azookét, akikkel kapcsolatban vannak. Akik eddig csatlakoztak, nagy örömmel vették a kezdeményezésünket. Már 200 kolléga neve, többnek e-mail cím
  • Bakospek: Dunavarsányban üzemképes 400 nem-es sütőüzem családi házzal eladó. Érd: 06703302737
  • gyurcsi30: Fagyasztott pékáruk fóleg a leveles termékek fejlesztésében is nagy tapasztalattal rendelkezem.Keressenek bátran.+36306531320
  • gyurcsi30: Pékségeknek új tsvájci ill. ausztriai termékeket mutatnék a hejszinen telepiteném is teljes technológiával és folyamatos támogatással.+3630653120 gyurcsi30@freemail.hu
  • guest_2925: Kézműves édesipari műhely, bérgyártást vállal. 06-20 582 0128
  • guest_8050: Van valami betoltendő muka lehetöség
  • guest_5858: kösz csabap gépkönyv ügyben
  • Pataki Zoltan: Nemetorszagba pekmestelevelerl rendelkezö munkavallalot keresünk, teljes munkaidös nemet bejelentessel. jelentkezni a patakizoltan70@gmail.com e-mail cimre
  • csabap: Sütőipari gépek-dinasztia kiadó.Itt nézd meg!
  • csabap: Sütőipari gépek- dinasztia kiadó. Itt nézd meg!
  • guest_2081: gépkönyvet keresek rotációs kiflisodróhoz!
  • HORVATH A: Végleges csótányirtás garanciával, egyetlen színtelen, szagtalan kezeléssel, 14 sütőipari üzem referenciájával. Nem igaz, hogy nem kiirtható! Van megoldásunk. Komplett HACCP/IFS dokumentációval, hazai KFT. További infó: csotanykommando.hu, 70/666-44-77.
  • Kovács Zsolt: Egy bizonyos kenyérféleség üzemi előállítását célzó technológia leírás magyarról németre való precíz fordítását vállalja valaki? zsoltkovacs113@gmail.com
  • f_n_adrienn_whc: Kedves Tagok! Gyártástechnológus és telepvezető helyettes pozícióba keresek kollégát sütőipari ügyfelemhez. Részletek végett elérhetőség: +36306982464; franknagy.adrienn@whc.hu. A munkakörökről: http://goo.gl/oc7nqo és http://goo.gl/F4DLso oldalakon.
  • guest_5799: hali
  • Mattom: Cukrászati gyártó, minőségi, házi jellegű, kimért egyedi termékekkel viszonteladókat keres. Elsősorban Jász Nagykun Szolnok Megyéből. Érd: 06309925119
  • guest_7962: Nagy Zsuzsannak : Fel tettem
  • Nagy Zsuzsánna: Remek válasz az Index cikkére. Ezt kitehetnéd András a Facebookra is.
  • guest_9180: Pékségeknek segitek új termékek pl. burek előállitásában, pékek betanitásában, gyártmánylapok, anyagszükséglet elkészitésében, valamint nyomonkövetés, raktárkészlet lekisérésésére szükséges táblázatok kidolgozása. Új tehnológiák bevezetése. Elérhetőségem esterpetrovic@gmail.com vagy +381 63 8574535
  • guest_9180: Pékségekben uj termékek mint pl a burek megtanitom a tehnologiai folyamatot ,a termék elkészitését, anyagszükségletet,gyártmánylapot,a nyomonkövetéshez szükséges adatok renszerezését, raktárkövetést, uj termékek betanitását, folyamatos tehnol
  • guest_2709: Adel nevű felhasználónak: a felülírt címre nem lehetett küldeni. Itt az én elérhetőségem: chubby80@upcmail.hu várom válaszát deutsche backer
  • guest_3222: karlbeer@karlbeer.kom kérem hivjon a munkával kapcsoladban 0630 4150062
  • guest_3222: BESZÁLLITANÁNK 1 T ZÁRT DOBOZOS JÁRMÜVEL SANJUAN KFT .0630 4150062
  • guest_7593: Jelenlegi is működő kisüzemi pékség részére keresek olyan beszállítót, aki az alapanyagok beszállítása mellett a technológiák kialakításában is segítséget tud nyújtani. A tsandard termékek mellett egy prémium termékcsalád bevezetése is cél. Kapcsolatfelvétel: karlbeer@karlbeer.com Üdvözlettel, Karl Ákos
  • Adel_euJOBS: Németországba keresünk szakmai tapasztalattal rendelkező pékeket és cukrászokat. További kérdésekkel kérlek forduljanak hozzám az adel.orosz@eujobs.hu e-mail címen. Üdvözlettel: Orosz Adél
  • átlagvásÃ: Szombathely, Szűrcsapó u. 23. Zalaco üzlet 24-én karácsonykor 11:20-kor. Értem én, hogy nagyon kevés bérért vannak alkalmazva az eladók, és nem érdekeltek az értékesítésben, mert azt a kevés pénzt így is-úgy is hazaviszik ha végigbeszélgetik a napot akkor is, de a Zalaco megengedheti azt magának, hogy az eladó kinevesse gúnyosan a vevőt, aki beiglit akar venni (urambocs
  • guest_2627: Üdvözlöm! A guest 9222 kérdése csabap nevű felhasználótól. Békés megye
  • guest_9222: Helyileg hol?
  • guest_2627: Élelmiszertechnológus végzettségű, sütőüzemi tapasztalatú. Pályázati tanácsadással foglalkoztam. Képesítés: sütő szak, bérügyintéző. Tevékenység: pékség, biztosítás. Várom érdeklődését!



Galéria

Szaklap

Új HIR termékek: kelt rétes és a jász ostoroskalács
2013. Október 07. Hétfő, 10:54

alt

A76. OMÉK jelentős szakmai sikerrel zárult a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje számára. A rendezvény keretében  került sor azúj HÍR védjegyek átadására. Tizenkét pályázó tizenkilenc terméke között a „Kelt rétes” Nardai Anita rendfő gyűjtésenyomán a Közép – Dunántúli régióból,  az „Ostoros kalács” Dowidatné Kardos Sára és Csendesné Dolinay Margit rendi tagok gyűjtése nyomán az Észak – Alföldi régióból nyerte el a HÍR védjegy használati jogát.

A termékek történeti leírásánál irodalmi és helytörténeti adatokkal lett alátámasztva,  az előállítás helyhez kötődése és a legalább 50 éves történelmi múlt. A gyűjtőmunka eredménye az alábbiakban bemutatott termékleírás, amely kitér a termék előállítására, valamint felhasználására is.  Fontos tudni, hogy ha más régióban, e termékek, más receptúra alapján készülnek, azok csak újabb pályázaton védjegyeztethetők. Mint arról 2013. szeptember 25-én Újabb három HÍR védjegyes sütőipari termék cím alatt tájékoztattuk látogatóinkat, aHÍR védjegy egyet jelent az egyediséggel, a hagyományápolással és a minőség garanciájával, ezért nagy jelentőségű az újabb péktermékek felkerülése a HÍR termékek listájára. alt

 
 

A most védjegyeztetett kelt rétest Magyarpolányban, Nardai Anita a „Falatnyi pékség” tulajdonosa megrendelésre illetve, hagyományőrző rendezvényeken a tájházban a helyi sütőasszonyokkal összefogva készíti. Az ostoros kalács 2010-ben a „Múzeumok Majálisán” került bemutatásra a nagyközönség számára; jelenleg Csendesné Dolinay Margit Újszászon megrendelésre; illetve a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje tagsága rendezvényeiken készíti.

Kelt rétes

A termék története

Veszprém megyében az északi/öreg/ Bakony nyugati részén fekvő Magyarpolányban általában olcsón elkészíthető és laktató ételeket fogyasztottak, elsősorban kelt tésztaféléket, melyek alapanyagai a ház körül is megtalálhatóak ilyen a község ma is jellegzetes tészta étele a kelt rétes.

A kelt rétesről írásos emlékek - mint népi tésztaételről - már 1899-ben említést tesznek, mint ahogy írásos emlékek őrzik, hogy 1899-ben a Magyarpolányt és Németpolányt egyesítették,  és a lakosok egy része magyar, míg más része német nemzetiségűnek vallja magát.

 Az 1947/48- ban kitelepített majd 1950-ben visszatelepült lakosok már 80% vallja magát német nemzetiségűnek (svábnak) de magyar anyanyelvűnek. A kelt rétest ők Hefe Strudel néven jegyezték. Hagyománytisztelő emberek révén táplálkozási szokásaik a munkához, az évszakokhoz, valamint az ünnepek rendjéhez igazodott. A nyári hónapokban- május végétől szeptember elejéig- az erősebb munkáknál, mint pl. az aratás, szénakaszálás stb. naponta négyszer étkeztek. Bőségesebb volt a téli étkezés is, hiszen ez az időszak a disznóvágás időszaka, ilyenkor minden háznál volt sonka, kolbász, szalonna. Egy sonkát mindig meghagytak az aratásra. Magyarpolányban a böjti időszak Hamvazószerdától Húsvétig tartott, ekkor egyáltalán nem fogyasztottak húst. Ilyenkor zsír helyett tökmagolajat használtak. Böjti ételek például: bableves, borleves, sült tojás, olajos káposzta, babos káposzta, üres bukta, kuglóf, kalács, kelt rétes, aszalt szilva. Magyarpolányban ma is előszeretettel készítik a kelt rétest és fogyasztják főként azoknál a házaknál ahol ma is betartják a régi étkezési szokásokat.

 Magyarpolányban a böjti időszak Hamvazószerdától Húsvétig tartott, ekkor egyáltalán nem fogyasztottak húst és ezt szigorúan be is tartották.  A kelt rétest keresztelés után a komaasszony és a bába megvendégelésekor, valamint a népi szokásnak megfelelően böjti napokon fogyasztották. Mivel kedvelték a könnyű, gyorsan elkészíthető és olcsó ételeket, így a család heti étrendjébe a kelt rétes helyet kapott illetve kap ma is.

A kelt rétest nagyon jó minőségű finomlisztből, tojás, élesztő, olaj vagy zsír és tej hozzáadásával készítik. A termék mogyoró barna színű, csigavonalban szorosan egymás mellé tekert kelt sütemény, mely sütés után ugyan rétegezett, de a lágyabb töltelék és az élesztő hatására laza szerkezetű. Íze a magyarpolányi hagyományok alapján darás, de készülhet- meggy, alma, mák, tök, túró, valamint ennek sós és édes változata. Az élesztő felhasználás miatt bélzete inkább kelt, mint leveles szerkezetű.

altA termék előállításának főbb lépései:

Tészta elkészítéséhez szükséges:50 dkg liszt (rétesliszt) 1 tojás, 2 evőkanál olvasztott, de nem forró zsír, 4 dl langyos tej, csipetnyi só, 2 dkg élesztő.

Eredet szerint tölteléke darás töltelék, melynek elkészítéséhez szükséges: 4 db tojás sárgája, 0,5 l tejföl, 0,3 kg búzadara, 0,15 kg kristálycukor.

 A lisztet a gyúrótáblára öntjük, közepébe kis mélyedést készítünk, beleöntjük, a langyos tejet melyben elmorzsoljuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a langyos zsírt, csipetnyi sót, a tojást, és puha, kissé lágy tésztát gyúrunk. A gyúrótáblához csapkodva nagyon jól kidolgozzuk, egészen simára. Akkor jó a tészta, ha nem szakad, ha feljön a tábláról, ha sima és kis hólyagokat vet. Az egész tésztatömeget tegyük tálba, kevés lisztet szórjunk alá. A gyúrótáblát szórjuk meg liszttel, a tésztát tegyük vissza, vágjuk három részre, és alaposan gyúrjuk ki kis cipókra, olvasztott zsírral kenjük meg. Konyharuhával takarjuk le, majd 20 percig pihentetjük. Egy 80x80 cm méretű konyhaasztalt takarjunk le abrosszal, szórjuk meg liszttel. A tésztát kézfejünkre emelve azon nyújtogatva tegyük az asztal közepére. Mindig lisztes kézzel, ujjainkkal alányúlva, az asztal mellett körbe járva húzzuk a tésztát az asztal széléig, hogy az teljesen betakarja az asztalt.

A kinyújtott tésztának egy sarkát kicsit emeljük meg, hogy az abrosz és a tészta közé levegő menjen, és hagyjuk szikkadni rövid ideig. Száraz ne legyen a tészta, mert akkor törik.

Egy kihúzott cipóra a darás töltelék 1/3-át rálocsoljuk és feltekerjük, ízesítés esetén a darás tölteléken felül a jelleget adó töltelék mennyisége:

·         ,Meggyesnél:0,2 kg magozott meggy,

·         Túrósnál: 0,2 kg túró,

·         Mákosnál: 0,15 kg darált mák és 0,1 kg porcukor keveréke,

·         Tökös-mákosnál:0,3 kg gyalult tök, 0,1 kg darált mák 0,05 kg kristálycukor keveréke.

·         Almásnál:0,3 kg gyalult alma 0,1 kg kristálycukor és 0,01 kg őrölt fahéj keveréke.

Magyarpolányban más tölteléket a fennmaradó írások nem említenek.

Az abrosz két végét hosszában megfogjuk, és ennek segítségével a rétest felcsavarjuk.

A lágy töltelék miatt, a rétest mindkét oldalról a tészta közepéig csavarjuk, mert így vékonyabb rudakat kapunk, és könnyebben átsül. A fölcsavart rudakat csigavonalba tekerjük bele a kizsírozott tepsibe. Tetejét olvasztott zsírba mártott kenőtollal kenjük meg. Lehetőleg 180-200 0C sütőben süssük, a tüzet később mérsékeljük attól függően, hogy milyen vastagon töltöttük. A megsült rétest a tepsiben az óramutató járásával megegyezően 5 cm-es cikkekre vágjuk és melegen tálaljuk

Jász ostoros kalács

A termék története

A Jászságban a „kőt”tészta azaz a kelt kalács tészta nagyon népszerű eledelnek számított és számít a mai napig. Az ostoros kivételezett kalács volt, mert azt sokkal dúsabbra, finomabbra készítették, mint a hétköznapi „ kőt” tésztát mert lakodalmakra is sütötték. A Jászságban a szűcs mesterség nagyon népszerű foglalkozás, sőt iparág volt. Az ostorok végére vékony bőrből fonták a véget, ami pattant vagy csattant ütéskor, és a levegőben megpattintva. Ennek fonásából ered az „ostoros” kifejezés. A „jász ostoros kalácsot” a fennmaradó írások alapján a XIX. században már ezen készítési mód alapján fogyasztották húsvéti,karácsonyi ünnepek alkalmával kizárólag Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Fellelhető még Ostoros kalács néven, de eltérő készítési móddal heves és Veszprém megyékben.  A terméket  bemutató Csendesné Dolinay Margitot a Jászapátiban élő Katona Istvánné tanította meg a Jász ostoros kalács készítésére. A termék eredetét, jelenleg is folyamatban lévő és a kutatásokat megalapozó adatokkal szolgálja az helytörténeti, és néprajzi kutatás, amelyet a jászberényi Jász Múzeum munkatársai, Dr. Bathó Edit igazgatónő támogatásával folytatnak.

A termék arany barnaszínű, laza szerkezetű, 2 db 3 ágból fonott kalács, ahol a tekercselés mentén a fahéj jól látható, és a két darabot úgy helyezünk egymás mellé hogy felvegye a tepsi alakját. Tölteléke elsősorban fahéj, de lehet kakaó is, Illata a töltelékre jellemző fahéj vagy kakaó.

1,5 kg tömegű termék összetétele:

·         1 kg liszt,

·          5 dkg élesztő,

·          3 tojássárgája,

·         1 egész tojás,

·          3 és ½ evőkanál cukor,

·         csipet só,

·         8 dl tej,

·         10 evőkanál étolaj, 250 dkg vaj vagy margarin, 25 dkg cukor, 3dkg fahéj, 12 dkg kakaó mennyisége

A termék előállításának főbb lépései:

altA jász ostoros kalács egy töltött kalács mely igen lágy tésztából készül. Tésztája töltés előtt kézzel is kinyújtható, kihúzható, mint egy húzott rétes. Sütés előtt felületét tojásozzuk, oldalát olajjal lekenjük, ezért a két egymás mellé helyezett fonatot sütés után külön választhatjuk, és úgy szeleteljük

Tésztáját úgy készítjük, hogy 3db tojás sárgáját, 1db egész tojást, csipet sót, 3evőkanál cukrot, fakanállal jól kikeverünk, közben 5dkg élesztőt, ½ evőkanál cukorral, 2dl langyos tejben megfuttatunk. A kikevert masszához hozzáadjuk az élesztőt, 6dl tejet, elkeverjük, majd hozzáadjuk az 1kg lisztet. A tésztát előbb fakanállal összedolgozzuk, majd kézzel beledagasztunk, először 6 majd 4 evőkanál olajat. Ha ezzel készen vagyunk, 35-40 percre letakarjuk és kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket, 25dkg lágy margarint vagy vajat, 25dkg cukorral, 1,5csomag, azaz 30g őrölt fahéjjal, habosra keverünk, majd 6 egyenlő részre osztunk. Amennyiben kakaóval készítjük, úgy a fahéj helyett 12 dkg kakaóport használunk a töltelék elkészítéséhez.

A tészta olyan lágy, hogy szinte kézzel kinyújtható, azaz széthúzható. Óvatosan kell kenni a töltelékkel, ne hogy elszakadjon a tészta. Nem szabad túlságosan megkeleszteni, mert a közepe sütéskor összeesik.

A megkelt tésztát is 6 egyenlő részre osztjuk és egyenként,0,5 cm vastag 15x 25 cm méretű lappá kinyújtjuk, majd megkenjük a töltelékkel, feltekerjük, és ha készen van három szál, copffonással összefonjuk, és végül kizsírozott vagy olajozott tepsibe tesszük. Ezután a másik 3 szálat is elkészítjük, összefonjuk és az előző mellé oda tesszük, 30 percig kelesztjük, majd sütés előtt tojásozzuk a felületét.

Közepes -180-200oC- tűznél kb. 40 percig sütjük.

Forrás: pekrend.hu

 

 

 

 
Webdesign: IRQ